Sud mjesecima ne saslušava svjedoka u slučaju ‘Glavaš’

Sud mjesecima ne saslušava svjedoka u slučaju ‘Glavaš’

Slobodna EvropaTeško oboljeli od karcinoma svjedok u procesu Branimiru Glavašu, za ratne zločine u Osijeku 1991. godine, još nije saslušan.

Mjeseci prolaze, ali sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Tanja Pavelin nikako da sasluša Nikolu Jamana, koji je još u ožujku ove godine medijima kazao kako je, na nagovor Branimira Glavaša, na prvom suđenju protiv Glavaša i drugih za ratne zločine u Osijeku 1991. godine lažno svjedočio.

Glavaša se teretilo po zapovjednoj odgovornosti, a Jaman je tada svjedočio da Glavaš nije bio nadređen „Zaštitnoj četi“, odnosno „Branimirovoj osječkoj bojni“, čiji su pripadnici počinili ratne zločine.

Podsjetimo, Branimir Glavaš je po zapovjednoj odgovornosti bio osuđen na osam godina zatvora po dvije inkriminacije: zbog ubojstva šest većinom srpskih civila i pokušaja ubojstva jednog, čija su tijela potom ruku vezanih selotejpom bacana u reku Dravu, i ubojstva jednog srpskog civila i mučenje više njih u garažama Općinskog sekretarijata za narodnu obranu u Osijeku, kojem je Glavaš bio na čelu.

Presudu je Ustavni sud ukinuo 2015. godine, i sudi mu se iznova.

Čekajući Županijsko državno odvjetništvo

Jaman, koji je u vrijeme zločina bio izravni zapovjednik te postrojbe vrlo je teško bolestan, želi svjedočiti, ali nikako da dobije prigodu da i pred sudom ponovi ono što je rekao medijima. Pravna stručnjakinja Jelena Jović koja u ime nevladine udruge Dokumenta od početka monitorira ovo suđenje kaže za Radio Slobodna Europa da sud zna za Jamanovu bolest, ali da ništa ne poduzima.

„Znam da je Županijsko državno odvjetništvo, odnosno gospodin Robert Petrovečki kao zastupnik optužbe u nekoliko navrata tokom rasprave inzistirao da se svjedok, upravo zato što je bolestan i što ima važne informacije koje može podijeliti sa sudom, što prije ispita. Koliko ja imam informacije, ta odluka još nije donesena i on nije pozvan kao svjedok“, upozorava ekspertica Jović.

To što je Jaman teško bolestan ne mora biti zapreka za svjedočenje, kaže ekspertica Jović koja se u desetak godina monitoringa suđenja za ratne zločine susretala sa više takvih slučajeva i sa uvijek identičnom reakcijom suda.

„U nekim drugim predmetima kaznenih postupaka za ratne zločine, kada je takva situacija da su svjedoci prestari ili jako bolesni, i da postoji mogućnost da oni preminu tijekom kaznenog postupka – znam da su predsjednici sudskih vijeća promptno reagirali i da su ih ispitali u mjestu njihovog prebivanja, staračkom domu ili zdravstvenoj ustanovi. To mogu reći iz svog iskustva, kada su takvi svjedoci u pitanju, koji su bolesni i mogu svakog trenutka izdahnuti, da sud promptno reagira“, kaže Jelena Jović.

To se organizira na način da predsjednik sudskog vijeća i stranke u postupku odu u mjesto prebivanja osobe koju treba ispitati. Međutim, to se do sada nije desilo.

Na pripremnom ročištu određeno ispitivanje Jamana

Glavaš i dalje niječe svaku krivicu, ali dok je ranije za optužbe protiv njega krivio bivšeg premijera Ivu Sanadera, sada tvrdi da su one rezultat pritiska međunarodne zajednice i Milorada Pupovca (pedsjednik Samostalne demokratske srpske stranke – SDSS), a da je Jaman zdrav i da su ga na promjenu iskaza nagovorili novinari.

„Tko je gospodin Jaman, kolika je tu njegova vjerodostojnost? Sud je mjesto da netko svjedoči“, kazao je u srijedu Glavaš za televiziju N1 Hrvatska.

Glavaš je u pravu u tome da Jamanove izjave u medijima ne znače ništa, ako ih on ne ponovi na sudu. Ali predsjednica sudskog vijeća Pavelin ga ne poziva da svjedoči niti je odlučila otići u Osijek uzeti od njega iskaz, a predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić nije iznio stav o takvoj njezinoj praksi. Zagrebački Županijski sud nije odgovorio na pitanja Radija Slobodna Europa koja smo im oko ovog slučaja postavili.

Za razliku od njih, Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Zagrebu nam je u pisanom odgovoru kazalo da je zagrebački Županijski sud još na pripremnom ročištu 11. travnja 2017. na njihov prijedlog donio rješenje kojim je odredio ispitivanje Nikole Jamana u svojstvu svjedoka.

Nakon što je Jaman u medijima kazao kako želi priznati da je lagao i da mu je pogoršano zdravstveno stanje, ŽDO Zagreb 6. lipnja 2019. ponovno je sudu predložilo da ga ispita izvanraspravno, a prijedlogu je bila priložena i Jamanova liječnička dokumentacija. Prijedlog su ponovili i na raspravi u srpnju. Odluke suda o ispitivanja Jamana i dalje nema.

Glavaš je inače jedini zastupnik njegove partije HDSSB (Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje) i dio vladajuće većine u Saboru.

Glavaš je prije pravomoćnosti ove ukinute presude bježao u Bosnu i Hercegovinu i tamo služio zatvorsku kaznu, a nakon ukidanja presude vratio se u Hrvatsku.

Preuzeto sa portala Slobodna Evropa

Share