Višnja Šijačić iz FHP o odgovornosti Vjerice Radete za širenje mržnje

Višnja Šijačić iz FHP o odgovornosti Vjerice Radete za širenje mržnje

N1_logoTvit poslanice SRS Vjerice Radete, kao komentar na smrt Hatidže Mehmedović iz udruženja Majke Srebrenice, izazvao je lavinu negodovanja u srpskoj javnosti. Osude su stigle iz vlasti, opozicije, nevladinog sektora, ali ni nekoliko dana kasnije, nema nagoveštaja bilo kakvih sankcija za govor mržnje plasiran sa društvenih mreža.



Nataša Nikolić iz Beogradskog centra za ljudska prava navodi da su takvi kometari sve češći, što od funkcionera, što od građana. Ona kaže da su pre dva meseca podneli pritužbu na Vjericu Radetu, ali je reakcija izostala.

“Sama usmena osuda nije dovoljna, potrebna je konkretna reakcija. Kada je neko nosilac funkcije, stvara uticaj na društvo i javno mnjenje. Povodom tvita je bilo reakcija građana, koje su bile negativne. Nije dovoljna samo usmena osuda, zakon o zabrani diskriminacije je prekršen, zabranjen je govor mržnje. Može se dovesti u vezu s krivičnim zakonom, krivičnim delom koje ima oblik mržnje – rapsirivanje nacionalne i verske mržnje”, kaže ona.

Nikolić dodaje da je moguće očekivati prijavu, ako bi se nedležni pozabavili time, a Beogradski centar za ljudska prava će podneti obaveštenje Višem tužilaštvu.

“Izjave koje smo videli u tvitu su vidljive i program SRS, one su masovne i pristune kada je reč o radikalima, više je to neki poziv upućen glasačima, neka kupovina glasova”, smatra ona.

Višnja Šijačić iz Fonda za humanitarno pravo kaže da su organi već upoznati sa sadržajem tvita Vjerice Radete i dodaje da ukoliko ima šta da procesuria, Tužilaštvo to treba i da uradi.

“Treba da govorimo o moralnoj odgovornosti Radete, sve što ona kaže ima veću težinu pošto je poslanica i mora da se osudi. Ohrabrujuće je što je opozicija najavila bojkot Skupštine, što je tvit i vladajuća partija osudila. Ovo nisu izolovani incidenti, sraman tvit koji ne priliči nikom, u skupštini imamo Šešelja, koji je osuđeni rtatni zločinac, zato nije izolovano, nego ohrabreno našim političkim diskursom. Ratni zločini u regionu su obeleženi manirom nekažnjivosti, naša društva su malo obaveštena šta se dešavalo u srebrenici, moramo da priznamo šta se desilo u Srebrenici. Nedavno je obeležena godišnjica u Srebrenici, koja je u Srbiji obeležena prilično ignorantno”, rekla je Šijačić.

Šijačić podseća da protv Vjerice Radete teče postupak da li će biti izručena Mehanizmu, a podignuta je optužnica zbog nepoštovanja suda. Ona smatra da svako mora da krene od sebe i da se suoči s prošlošću.

“Da se suočimo s onim što je rađeno u ime naše države, smatramo da su sve žrtve jednake i one treba da budu u fokusu”, navela je.

Na pitanje da li Vjericu Radetu treba sankcionisati i smeniti s mesta potpredsednika, gošće N1 kažu:

“Na nadležnima je da procene, ako se vodimo kao demokratska država, nedopustivo je da iznosi takve stavove i mišljenje. Skupština da proceni da li posrtoji osnov za razrešenje ili neki drugi način reagovanja”, smatra Nataša Nikolić.

“Neprihvatljive stvari, u prilici smo da čujemo sa skupštinski govornica, iz medija, u emisijama gostuju ratni zločnici i političari koji ih veličaju. Daje im se puno prostora i to je neprihvatljivo”, rekla je Višnja Šijačić.

Gošće N1 saglasne su da su mediji najveći prostor za govor mržnje i diskriminaciju i dodaju da je problem što se u fokus ne stavljaju žrtve i njihove patnje već nešto drugo.

“Ako krenemo od digitalnih medija, pre svega od pojedinih portala, uočljivo je da su svaki tekst koji je vezan za neku etničku grupu ili nacionalnu manjinu komentari građana degutantni, pozivaju na nasilje, netrpeljivost. Odgovornost je medija da uoči te komentare i da ih ukloni, a to se ne dešava, niko ne vrši moderaciju. Poverenik će uputiti preporuku u smislu moderacije tih kometara”, rekla je Nataša Nikolić.

Preuzeto sa portala N1

Share