Nataša Kandić i Fond za humanitarno pravo nominovani za Nobelovu nagradu za mir za 2018. godinu

Nataša Kandić i Fond za humanitarno pravo nominovani za Nobelovu nagradu za mir za 2018. godinu

commission_on_securityPredsedavajući Helsinške komisije, senator Rodžer Viker (Roger F. Wicker) i Eliot Engel, predstavnik u američkom Senatu i potpredsednik Doma za spoljnopolitičke poslove, danas su imenovali Natašu Kandić i Fond za humanitarno pravo za Nobelovu nagradu za mir za 2018. godinu

Gospođa Kandić osnovala je Fond za humanitarno pravo u Beogradu 1992. godine kako bi dokumentovala ozbiljna kršenja ljudskih prava počinjena tokom sukoba vezanih za raspad bivše Jugoslavije. Više od 25 godina kasnije, Fond za humanitarno pravo nastavlja da se bori za pravdu za žrtve ratnih zločina i da se bori sa ekstremnim nacionalizmom i etničkim tenzijama koje i dalje postoje na zapadnom Balkanu.

Ceo tekst pisma nominacije norveškoj Nobelovom komitetu nalazi se u nastavku:

Norveški Nobelov komitet

Henrik Ibsens gate 51

0255 Oslo, NORVEŠKA

Poštovani članovi Nobelovog komiteta:

Ovim putem nominujemo Natašu Kandić i Fond za humanitarno pravo za Nobelovu nagradu za mir za 2018. godinu. Gospođa Kandić i FHP nalaze se u Beogradu, u Srbiji.

Nataša Kandić osnovala je Fond za humanitarno pravo (FHP) 1992. godine kako bi dokumentovala ozbiljna kršenja ljudskih prava počinjena tokom sukoba vezanih za raspad bivše Jugoslavije. Od posebnog značaja su bili sukobi u Hrvatskoj (1991-1995), u Bosni i Hercegovini (1992-1995) i na Kosovu (1998-1999). Ove povrede ljudskih prava smatraju se ratnim zločinima, zločinima protiv čovečnosti, pa čak i genocidom. Jezive kampanje etničkog čišćenja koje su bile deo ovih sukoba, direktno su dovele do smrti više od 100.000 ljudi, silovanja i mučenja desetina hiljada drugih i raseljavanja miliona.

Obimna dokumentacija koju je FHP prikupio u vezi sa ovim zločinima postala je ključna za dostizanje pravde, kako pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, koji je završio svoj rad krajem 2017. godine, tako i pred nacionalnim većima za ratne zločine u zemljama regiona. Glavni počinioci, uključujući političke i vojne lidere, po prvi put nakon Drugog svetskog rata smatrani su odgovornim na međunarodnom nivou. Preživele žrtve i traumatizovane zajednice u kojima su one živele dobile su priliku da ponovo izgrade svoje živote. Zemlje regiona su podstaknute da se pridržavaju vladavine prava i prihvate nasleđe strašne prošlosti.

Fond za humanitarno pravo nastavio je svoj rad kroz sukobe i u sredini neprijateljski nastrojenoj prema borcima za ljudska prava. Suviše mnogo ljudi u Srbiji pokušava da negira stravične zločine ili ih opravdava satanizujući žrtve, a još veći broj je ćutao dok se etničko čišćenje nesmetano odvijalo. Nasuprot tome, sa Natašom Kandić na čelu, FHP se javno oglašavao protiv činova agresije, izveštavao o počinjenim zločinima i odbacivao mržnju na kojoj su bili zasnovani. Iako je to nemoguće izmeriti, uvereni smo da su napori Fonda odvratili neka dodatna kršenja ljudskih prava

Nataša Kandić danas ostaje inspiracija za novu generaciju posvećenih mladih profesionalaca koji sada vode Fond za humanitarno pravo, otkrivajući one koji su izbegli pravdu i preuzeli ekstremni nacionalizam i zaoštravali etničke tenzije koje su se zadržale na zapadnom Balkanu.

Kao članovi američkog Kongresa, pomogli smo u formiranju međunarodnog odgovora na sukobe koji su izbili na Zapadnom Balkanu i nastavljamo da podržavamo i podstičemo oporavak zemalja regiona posle konflikta. Po našem mišljenju nema osobe niti organizacije dostojnije Nobelove nagrade za mir nego što su Nataša Kandić i Fond za humanitarno pravo i uvereni smo da bi takvo priznanje dalje unapredilo postizanje mira i pomirenja u ovom i drugim regionima sveta.

Hvala vam što uzimate u razmatranje ovu nominaciu.

S poštovanjem,

Roger F. Wicker

Američki senator

Predsednik Komisije za bezbednost i saradnju u Evropi

Eliot L. Engel

Predstavnik u američkom Senatu

Potpredsednik Doma za spoljnopolitičke poslove

Share