STJEPANOVIĆ: VLAST OPSTRUIŠE SUĐENJA ZA RATNE ZLOČINE

STJEPANOVIĆ: VLAST OPSTRUIŠE SUĐENJA ZA RATNE ZLOČINE

autonomija-logoPrekid suđenja optuženima za ratne zločine u Srebrenici predstavlja logičnu posledicu opstrukcije, odnosno udruženog poduhvata zakonodavne, izvršne i sudske vlasti Srbije

Istraživač Fonda za humanitarno pravo i ekspert za suđenja za ratne zločine Nemanja Stjepanović ocenio je da je odluka Krivičnog veća Odeljenja za ratne zločine u Beogradu da se ne nastavi suđenje optuženima u postupku ‘Srebrenica’ – “očekivana posledica državne opstrukcije procesa suđenja za ratne zločine u Srbiji, svojevrsnom udruženom poduhvatu zakonodavne, izvršne i sudske vlasti”.

Stjepanović je u razgovoru za Autonomiju podsetio da su prvo vlada i parlament “celih godinu i po dana odugovlačile sa izborom novog tužioca za ratne zločine, a u isto vreme republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac, iako joj je to bila zakonska obaveza, nije postavila vršioca te funkcije”.

“Dolovac je, međutim, vršioce funkcije tužioca postavila u 30 drugih tužilaštava, svuda osim u Tužilaštvu za ratne zločine. Reč je o propustu zbog kojeg bi neko morao da bude pozvan na odgovornost“, rekao je Stjepanović.

Stjepanović smatra da je sve to omogućilo odbranama, “ionako izveštenim u opstrukcijama”, da traže i dobiju prekid postupka.

“Tragično je da je ovako ozbiljan i važan predmet koji se odnosi na ubistvo oko 1.300 ljudi zbog proceduralnih aljkavosti praktično doveden u pitanje”, kaže Stjepanović.

On kaže da je pitanje, čak i u slučaju podnošenja nove optužnice i počinjanja procesa ispočetka, kakve će prekid postupka imati posledice na budućnost suđenja.

“Ovo je nešto što kod žrtava i svedoka, ionako nepoverljivih prema srpskom pravosuđu za ratne zločine, izaziva novo podozrenje i pitanje je kako će oni reagovati na najnoviji razvoj događaja”, rekao je Stjepanović.

On međutim dodaje da je ovo samo “vrh ledenog brega” i da ćemo tek videti kakve će posledice “neodgovornost sve tri grane vlasti Republike Srbije” imati i na ostale postupke koji su vođeni u periodu dok Tužilaštvo za ratne zločine nije imalo ni tužioca ni vršioca te funkcije.

Ranije danas, Krivično veće Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu ocenilo je da ne postoje “procesne pretpostavke” da se nastavi postupak “Srebrenica”, u kojem su osmorica policajaca optuženi za ratne zločine u Srebrenici.

Za ratne zločine protiv civilnog stanovništva u Srebrenici odbačenom optužnicom obuhvaćeni su Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić.

Po optužnici Tužilaštva za ratne zločine oni su zajedno s nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade RS, u halama Zemljoradničke zadruge i oko njih u mestu Kravica jula 1995. učestvovali u ubistvu više stotina Bošnjaka.

(Autonomija, foto Medija centar Beograd)

Preuzeto sa portala Autonomija

Share