Slučaj “Pauk”: Suđenje posle 15 godina na početku

B92_logoOva priča mogla bi da počne sa verovali ili ne. Suđenje grupi Pauk traje već petnaest godina i ponovo je na početku. U vreme hapšenja takozvane grupe Pauk 1999. godine to je bila udarna vest u svim medijima, ali pravnosnažne presude nema ni danas. Sećate li se 25. novembra 1999. godine, kada je tadašnji sekretar za informisanje Goran Matić saopštio da su uhapšeni članovi špijunsko-terorističke grupe Pauk, koji su, kako je rekao, posle niza počinjenih zločina, planirali i atentat na Slobodana Miloševića?

Ovoj grupi sudi se i danas, a suđenje je posle petnaest godina ponovo na počeku.

Činjenica je da im se nikada nije sudilo za navodni planiranje atentata na Slobodana Miloševića, ali im se na teret stavlja špijunaža, iznuda i ubistvo dvojice Albanaca tokom rata na Kosovu 1999. godine.

Prvookrivljeni Jugoslav Petrušić pred višim sudom ponovo je iznosio odbranu. Ne negira da je radio za francusku službu, ali tvrdi da je radio i za Jugoslovensku vojsku i policiju, pa i DB, i da je tako spasao veliki broj vojnika.

“Očigledno da ovaj predmet stoji jer ne znaju šta da rade sa njim. Smatramo da nema dokaza da su krivi i da im je sve fabrikovano od strane tadašnje vlasti”, kaže advoakt odbrane Aleksandar Zarić.

U ovom postupku sudi se Jugoslavu Petrušiću poznatom i kao Dominik, Miloradu Pelemišu, komandantu 10. diverzantskog voda Vojske Republike Srpske, kao i Slobodanu Orašaninu, Radetu Petroviću i Branku Vlači. Zanimljivo je da je jedan od okrivljenih Vlačo u zatvoru u Bosni osuđen na 13 godina zatvora zbog ratnog zločina.

Iako se sudi za ubistvo dvojice Albanaca tokom rata na Kosovu 1999. ovaj postupak sudi redovni sud, a ne posebno odeljenje, ukazuju u Fondu za humanitarno pravo.

“Svi postupci koji traju ovako dugo kao što je ovaj za kako ste rekli grupu “Pauk”, sramota za pravosuđe jer ni okrivljeni ali ni žrtve ne mogu da dođu do pravde”, navodi Marina Kljajić iz Fondu za humanitarno pravo.

Nekoliko zanimljivih činjenica, recimo, u ovom postupku se sudi po zakonu Savezne republike Jugoslavije, optužnica je stupila na snagu 5. maja 2000. Spisi predmeta popisani su tek ove godine, a dugo trajanje postupka prvooptuženi Jugoslav Petrušić moći će da naplati iz budžeta Srbije kada zakon u januaru stupi na snagu, jer je dobio mišljenje višeg suda da mu postupak dugo traje.

Preuzeto sa portala B92
Share