Nataša Kandić: Pozorište koje je vlast htela da izbegne

Nataša Kandić: Pozorište koje je vlast htela da izbegne

danas_logoUkoliko dođe do hapšenja haškog optuženika Vojislava Šešelja, on će sve učiniti da dođe do scene i da priredi pozorište. Sledi, dakle, ono što je vlast htela da izbegne, a što je Šešelju najviše stalo da se dogodi – i po cenu da umre prilikom hapšenja, on bi sve uradio da do te scene dođe, ocenjuje za Danas Nataša Kandić, bivša direktorka Fonda za humanitarno pravo, rešenje Haškog tribunala da hitno opozove odluku o privremenom oslobađanju lidera SRS Vojislava Šešelja i naloži mu da se vrati u pritvor u Sheveningenu.

Ona, međutim, napominje da će se hapšenje odigrati mimo očiju javnosti, odnosno da u javnosti neće biti ni puno komentara, zbog, kako ističe, “sramnih i skandaloznih izjava Vojislava Šešelja o pokojnom premijeru Zoranu Đinđiću, koje su prevršile svaku meru”.
“Prilikom privremenog puštanja na slobodu Vojislava Šešelja, sve je bilo nejasno, da li ima, ili nema uslova – a na kraju je preovladalo mišljenje da zapravo nema uslova i da je njegovo puštanje na slobodu dovedeno u vezu sa zdravstvenim stanjem. Ono što pristojnost nalaže bilo je da se ne komentariše ništa dalje. Podrazumevalo se da Šešelj iz zdravstvenih razloga neće nastupati u javnosti i da će najviše vremena biti podvrgnut lečenju koje će ograničiti njegovo javno istupanje. To se, međutim, nije dogodilo. U ovom trenutku, sada ponovo preciziran zahtev Haškog tribunala, zavisi od nalaza i zaključaka konzilijuma doktora. Šešelj je sam nedavno javno rekao da će se on pridržavati odluke konzilijuma, ako kažu da je neophodna operacija, prihvatiće, ako kažu hemoterapija, on će, takođe, prihvatiti i taj njihov zaključak. Dakle, može da se dogodi da on bude na osnovu preporuka i nalaza konzilijuma i hospitalizovan, a u slučaju da mora na operaciju, mislim da bi njegovo hapšenje i vraćanje u pritvor bilo teško izvodljivo, jer će se nalaziti u bolnici. To bi moglo biti jedno privremeno rešenje”, ističe Nataša Kandić.
Prema njenim rečima, ako konzilijum kaže da predlaže hemoterapiju, u tom slučaju Haški tribunal ima pravo da kaže da je to terapija koja je primenjiva i u slučaju drugih pritvorenika, tako da će oni tražiti njegovo vraćanje.
“To je situacija koja će primorati policiju da izvrši hapšenje, po naredbi Vlade. A to će biti pozorište. Biće ružno, on je to već pravio, davno kad je iznošen iz Skupštine Srbije. Međutim, javnost u Srbiji je već strašno zgađena njegovim ponavljanjem užasnih reči o premijeru Zoranu Đinđiću, tako da ovo više ne prelazi samo granice pristojnosti već postoji ta jedna zgađenost da se komentariše uopšte ono što on izjavljuje. To je prevršilo svaku meru, i to da neko ima osećanja i obzira zato što je bolestan. On ne uznemirava javnost, sada čitava javnost sagne glavu od sramote kada on negde progovori. Ništa ne može da promeni tu zgađenost”, ističe sagovornica Danasa.
Ona napominje da je Šešelj teško bolestan, ali kod nekog ta bolest traje duže, kod nekoga kraće.
“Odluka Haškog tribunala je bila zasnovana na proceni o zdravstvenom stanju. Sve u vezi s Šešeljem i ova odluka suda je sada u rukama konzilijuma. Ako ne mora na operaciju, onda sledi ono što je vlast htela da izbegne, a do čega je Šešelju najviše stalo da se to dogodi. I po cenu da umre prilikom hapšenja, on bi sve uradio da do te scene dođe. On to kao da zamišlja da će Tomislav Nikolić doći da ga hapsi, ali hapšenje će se dogoditi mimo očiju javnosti. Ovde neće biti puno komentara, jer smo nedavno imali 12. mart i svi smo bili zgađeni, zgroženi, postiđeni da na taj dan neko ponovo govori da će probiti kolcem grob premijera”, zaključuje Nataša Kandić.

Share