Grobnica pomaže procesuiranje zločina

Grobnica pomaže procesuiranje zločina

BalkanInsight_logoForenzički dokazi iz masovne grobnice Tomašica u blizini Prijedora, gdje su tokom prošle godine ekshumirani posmrtni ostaci više stotina osoba, mogli bi biti korišteni za procesuiranje ratnih zločina.

Mirsad Duratović iz Prijedora je prošlog mjeseca dobio telefonski poziv, koji mu je potvrdio ono što je sumnjao preko 20 godina, da su neki od njegovih rođaka koji su nestali tokom rata, ukopani u masovnoj grobnici u blizini grada.
Prošlog mjeseca stigli su prvi nalazi posmrtnih ostataka pronađenih u najvećoj masovnoj grobnici u BiH – Tomašica u blizini Prijedora i Institut za nestale osobe počeo je kontaktirati članove porodica, da ih obavijesti da su njihovi voljeni pronađeni.

“Među prvim nalazima, identifikovan je moj amidža Ešref Duratović i daidža Eniz Alešković. Eniz je nestao iz logora Keraterm. Kasnije sam saznao da je odveden iz logora i ubijen na samoj Tomašici, gdje je ukopan. Ešref je ubijen ispred naše kuće i odvezli su mu tijelo kamionom, to sam vidio“, prisjetio se Duratović.

On se nada da će među stotinama još neidentifikovanih tijela pronađenih u Tomašici, biti i ostaci njegovog oca, brata, djeda i nane, te brojnih drugih srodnika.

„Još uvijek čekam, ima još veliki broj članova moje porodice koji se vode kao nestali, ali nisu još završeni svi DNK nalazi iz Tomašice, pa ima nade“, kaže Duratović.

Prema dosadašnjim najavama, i Tužilaštvo BiH i Haško tužilaštvo namjeravaju koristiti dokaze iz grobnice Tomašica na suđenjima za ratne zločine.

„Do sada je na lokalitetu Tomašica pronađeno 435 žrtava, od toga 275 kompletnih tijela“, kaže Lejla Čengić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH.

Iako se još uvijek vrši obrada posmrtnih ostataka i utvrđivanje tačnih uzroka smrti, Čengić kaže da već postoje utvrđene činjenice o žrtvama, koje su proslijeđene tužilaštvima.

„Nađeni su brojni lični dokumenti, zbog čega smo zaključili da su žrtve civili Bošnjaci i Hrvati, što potvrđuju i DNK nalazi. Najveći broj žrtava ubijeni su na području prijedorskih mjesta Bišćani, Rizvanovići, Sredice i Čarakovo, a dio žrtava u logoru Keraterm. DNK nalazi ce biti proslijđeni tužiocu i vještaku sudsko-medicinske struke, kako bi se završio proces identifikacije, i očekujemo da ce sve biti gotovo u narednom periodu“, pojašnjava Čengić.

Masovna grobnica Tomašica otkrivena je na osnovu informacije bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

Udruženja žrtava se nadaju da će pronalazak grobnice ubrzati rad na procesuiranju zločina na području Prijedora.

Haški tribunal i Sud BiH izrekli su više presuda za zločine nad Bošnjacima i Hrvatima počinjene u Prijedoru.

Nakon preuzimanja vlasti, na hiljade nesrpskih civila je zatočeno u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje, gdje su brutalno maltretirani, premlaćivani, silovani, seksualno zlostavljani, mučeni, nipodaštavani, ponižavani i psihički zlostavljani. Tokom rata je u Prijedoru ubijeno preko 1500 osoba.

Bivšim političkim i vojnim liderima bosanskih Srba Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću trenutno se sudi za genocid počinjen 1992. u Prijedoru.

Haško tužilaštvo je već najavilo da će forenzičke podatke o grobnici Tomašica koristiti kao dokaz na suđenju bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću.

„Očigledno je da bi se u ovoj masovnoj grobnici mogli nalaziti dokazi o zločinima počinjenim na području Prijedora u periodu koji pokriva optužnica protiv Mladića, a koji će biti relevantni za dokazivanje genocida u opštinama tokom 1992. godine“, kaže službenica za informisanje Haškog tužilaštva Ljiljana Piteša.

Prema riječima Duratovića, nalaz o identifikaciji njegovog amidže Ešrefa Duratovića bio je jedan od prvih koji je završen upravo zbog urgencije Haškog tužilaštva, koje namjerava da koristi ovaj nalaz na suđenju Mladiću.

„Imam pomiješane osjećaje u vezi s tim. Tužan sa, ali osjećam i neku vrstu ponosa – ako je to uopšte prava riječ – da će njegovi posmrtni ostaci biti dio tog procesa. Nadam se da će ti dokazi pomoći da se dokaže genocid u Prijedoru. Dobro je da će se Ešrefovo ime naći u predmetu Mladića, samo mi je žao što neću imati priliku da odem i posvjedočim ko je on bio i kako je ubijen“, rekao je Duratović.

U Tužilaštvu BiH, koje rukovodi procesom ekshumacije Tomašice, potvrdili su da postoje istrage koje se tiču ratnih zločina na području općine Prijedor, ali su odbili da daju izjave o njima, kako ne bi ugrozili istrage.

Najavljeno je da će se ekshumacija grobnice Tomašica biti nastavljena na proljeće ove godine, obzirom da se sumnja da se u blizini nalazi još jedna mikrolokacija, što bi dovelo do većeg broja pronađenih posmrtnih ostataka.

Share