Krivična prijava zbog ubistva dva albanska civila u Peći 26. marta 1999. godine

Fond za humanitarno pravo (FHP) podneo je 8.03.2013. godine krivičnu prijavu Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije protiv sedam lica, zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva izvršenog u Peći/Pejë 26. marta 1999. godine.

Prijava je podneta protiv dva identifikovana i pet NN lica zbog postojanja osnovane sumnje da su u poslepodnevnim časovima 26. marta 1999. godine, kao pripadnici srpskih snaga, naoružani i u maskirnim uniformama ušli u porodičnu kuću Albanca E.K. u Peći/Pejë i u prisustvu ukućana ubili dva člana porodice E.K.

Prema podacima FHP-a, u periodu od 24. do 28.03.1999. godine, u gradu Peći/Pejë srpske snage su sprovele organizovanu akciju nasilja nad građanima Peći/Pejë albanske nacionalnosti. Pripadnici srpskih snaga su nasilno ulazili u albanske domove, vršili nezakonite pretrese, oduzimali novac i druge dragocenosti, tukli i na druge načine maltretirali civile koje su zatekli u kućama a potom ih terali da napuste domove i idu za Albaniju. U naseljima Brežanik, Kapešnica, Pećko Polje i drugim, pripadnici srpskih snaga ubili su 74 albanska civila (70 muškaraca i četiri žene), često na očigled njihovih porodica. Tela njih 42 pronađena su 2001. godine u masovnim grobnicama u Batajnici, dok se za telima četiri osobe još uvek traga. Ni jedan počinilac ovih ubistava do sada nije izveden pred lice pravde.

Share