Prva odšteta logorašu iz BiH

Sud u Beogradu doneo je prvu prvostepenu presudu u korist Bošnjaka koji je, nakon pada Srebrenice, bio zatočen u logoru u Srbiji.

Mujo Vatreš, Bošnjak koji je u leto 1995. godine iz Žepe kod Srebrenice pobegao u Srbiju, dobio je od Srbije 5.000 evra na ime odštete zbog mučenja kojem je bio izložen u logoru Šljivovica.

Vatreš je jedan od 800 muškaraca koji su pobegli iz Srebrenice i okolnih mesta u julu 1995. godine, kada je grad pao u ruke komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića, kom se trenutno sudi pred Haškim tribunalom.

Neposredno nakon što su Bošnjaci pobegli u Srbiju, uhapsila ih je srpska policija i zatvorila u dva logora – Šljivovicu i Mitrovo Polje.

Petar Žmak iz Fonda za humanitarno pravo (FHP), koji je zastupao žrtve pred sudom u Beogradu, kazao je da je Vatreš jedini kome je država Srbija priznala patnje.

“Za druge dve osobe reparacije su odbijene”, rekao je Žmak.

“Trenutno se pred sudovima u Srbiji vodi pet slučajeva u vezi sa ovim događajima, odnosno traži se reparacija za 15 lica”, izjavio je Žmak za “Balkan insajt”.

FHP je 2011. podneo krivičnu prijavu protiv 50 pripadnika srpske policije, službi bezbednosti i vojske, pod sumnjom da su počinili ratni zločin nad ratnim zarobljenicima u periodu od jula 1995. do aprila 1996. godine.

Prijava ih tereti da su odgovorni za ubistva, mučenja i nečovečna postupanja prema ratnim zarobljenicima u logorima Šljivovica i Mitrovo Polje.

“Još uvek nismo dobili nikakve reakcije od Tužilaštva”, dodao je Žmak.

VRS je u julu 1995. godine zauzela Srebrenicu iako se područje nalazilo pod zaštitom UN-a. Nakon što je grad pao, ubijeno je preko 7.000 muškaraca i dečaka.

Share