Reagovanje FHP Kosovo: Da kosovska policija istraži navode o maltretiranju Srba

Fond za humanitarno pravo Kosovo (FHP Kosovo), izražava zabrinutost povodom navoda pojedinih građana Srba, koji javno optužuju pripadnike kosovske policije za primenu nepotrebnog nasilja prema njima. Prema ovim tvrdnjama, objavljenim u srpskim medijima, oni su fizički zlostavljani bez ikakvog povoda, što predstavlja ozbiljne optužbe koje dovode u sumnju profesionalnosti pripadnika kosovske policije.

 

FHP Kosovo poziva kosovsku policiju, odnosno Inspektorat kosovske policije, da što hitnije sprovede adekvatnu istragu povodom navedenih tvrdnji i javno saopšti rezultate iste, te da u slučaju ako se potvrdi da su pripadnici kosovske policije upotrebili silu i ponašali neprofesionalno, da se prema njima preduzmu disciplinske mere predviđene zakonom i pravilnicima.

 

Dana, 7. januara 2013. godine, kosovska policija je u Gračanici uhapsila devetoricu građana, srpske nacionalnosti, nakon Božićne liturgije koja je održana u Manastiru Gračanica.  kosovska policija je potvrdila da su navedena lica uhapšena u vreme kada je kosovska policija obezbeđivala Direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo, Aleksandara Vulina. U utorak uveče, 8. januara 2013. godine, svi uhapšeni Srbi su oslobođeni, kako bi se branili sa slobode.

Share