Natasa Kandic i Viosa Dobruna dobitnice Aleksander Langer nagrade za ljudska prava

Natasa Kandic, osnivac i izvrsni direktor Fonda za humanitarno pravo i Viosa Dobruna, osnivac Centra za zastitu zena i dece na Kosovu i sadasnji koministar za demokratizaciju i ljudska prava u UNMIK-u, dobitnice su italijanske nagrade za ljudska prava za 2000. godinu, koju dodeljuje  fondacija Aleksander Langer Stiftung-Onlus.  Nagrada ce dobitnicama biti urucena 2.jula u Bolzanu na svecanosti u okviru Euromediteranskog festivala.

Nagrada je ustanovljena 1997. godine u znak secanja na Aleksandra Langera, evropskog parlamentarca, koji je preminuo 1995. godine. Inace, Bolzano je poznat po tome sto je u svojim izbornim kampanjama Aleksander Langer posebnu paznju posvecivao gradjanima ovog gradica u kojem zive pripadnici razlicitih etnickih zajednica. Dosadasnji dobitnici su: 1997. godine Khalida Messacudi iz Alzira, poslanik u alzirskom parlamentu i istaknuta aktivistinja pokreta za gradjanska prava zena,  1998. godine nagradu su dobile Jolanda Mukagasana, pripadnica plemena Tutsi, kojoj je u genocidu nad gradjanima Ruande ubijena cela porodica i koja je napisala knjigu, potresno svedocenje o masakru oko 800.000 gradjana Ruande, i Jacquelini Mukansoneri iz plemena Hutu, koja je rizikujuci svoj zivot spasila sigurne smrti Jolandu.   Nagradu  je 1999. godine dobio disidentski bracni par iz Kine, nekadasnji profesori filozofije na Univerzitetu u Pekingu, Ding Ziling i Jiang Peikun, koji su svoj zivot i rad posvetili rasvetljavanju masovnog ubistva studenata na Tjenanmen trgu u Pekingu, objavljivanju imena ubijenih demonstranata i pravljenju dokumentacije o svakom ucesniku demonstracija koji je ubijen. Kineski vojnici su ubili i njihovog sedamnaestogodisnje sina, Jang Jeliana koji je bio ucesnik antivladinih demonstracija na Tjenanmen trgu u Pekingu.

Fondacija ovu prestiznu nagradu dodeljuje osobama ciji je rad usmeren na ocuvanje i odbranu univerzalnih ljudskih prava, uspostavljanje civilnog drustva i zajednickog zivota izmedju naroda i ocuvanje prirode. Novcani deo nagrade koji dele Natasa Kandic i Viosa Dobruna iznosi 2.000 nemackih maraka. Direktor Fonda za humanitarno pravo Natasa Kandic je svoju novcanu nagradu  poklonila sandzackom Helsinskom odboru za ljudska prava.

 

Share