Beta: Nataša Kandić: Tužilaštva da reše pitanje optužnica

Tužilaštva Srbije i Hrvatske trebalo bi da pokrenu inicijativu za rešavanje pitanja Srba optuženih ili osuđenih u odustvu za ratne zločine u Hrvatskoj, izjavila je danas direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić.

vets-photo-april-10

Kandićeva je to rekla na na konsultacijama sa veteranima, izbeglim i raseljenim o inicijativi za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima na prostoru bivše Jugoslavije (REKOM). 
Predstavnik Udruženja za prognane i osuđene u Hrvatskoj od 1991. godine Janko Radmanović rekao je da u Srbiji nije ratni zločinac, ali da u Hrvatskoj jeste i da godinama živi u “političkom kaVezu” na teritoriji Srbije. 

Radmanović, koji je vojno lice u penziji, rekao je da je zbog ratnih zločina u Hrvatskoj pred Županijskim sudom u Zagrebu osuđen na 15 godina zatvora u odustvu i ta presuda je pravosnažna. 

On je ocenio da u Srbiji ne postoji razumevanje za problem osoba koje su u Hrvatskoj optužene ili osuđene, a kojih, kako je naveo ima 700, dok se na spisku kancelarije Interpola u Zagrebu, prema njegovim rečima nalazi još 1.200 ljudi. 

“Treba insistirati da predstavnici nadležnih organa – Tužilaštva za ratne zločine Srbije i Državnog odvjetništva Hrvatske sednu i na pravi način se dogovore o rešavanju tog pitanja”, rekla je Kandićeva, ističući da veruje da će se naći rešenje i da će hrvatsko tužilaštvo ponovo razmotriti optužnice. 

Na današnjim konsultacijama učestvovali su predstavnici brojnih udruženja boraca ratova 1990-ih, udruženja izbeglih, raseljenih, kidnapovanih i prognanih tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije koji su pružili podršku inicijativi za osnivanje REKOM. 

Nataša Kandić je učesnicima ukazala na važnost da se utvrde činjenice o ratnim zločinima kao i da se dođe do podataka o svim žrtvama ratova tokom devedestih godina prošlog veka. 

Ona je istakla da na Balkanu nikada nije bilo interesa da se utvrdi tačan broj žrtava zbog čega su nevladine organizacije u regionu počele sa popisom žrtava imenom i prezimenom. 

“Fond za humanitarno pravo će do kraja ove godine završiti pojedinačni popis stradalih, ubijenih i nestalih na Kosovu”, ukazala je Kandićeva, dodajući da je najžalosnije što tačan broj Roma stradalih na Kosovu zbog njihove česte selidbe nikada neće biti utvrđen.
Share