Tužilaštvo za ratne zločine podržalo inicijativu za REKOM

b92Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podržalo je inicijativu za formiranje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima (REKOM).

“Kao jedini institucionalni zastupnik žrtava, Tužilaštvo se zalaže da se sudnice otvore za audio i vizuelno snimanje jer je uvereno da je svrha pravde upravo da pokaže svoje postojanje”, navedeno je u saopštenju Tužilaštva dostavljenom Beti.

Da bi se stvorila atmosfera pomirenja i saosećanja javnosti prema patnjama žrtava i njihovih porodica pravda mora da bude efikasno sprovedena i mora da se vidi kako se ona sprovodi, smatra Tužilaštvo.

“Stavovi i ciljevi izneti na konsultacijama Koalicije za REKOM sa predstavnicima medija iz Srbije i regiona u Novom Sadu, da se žrtvama ratnih zločina i njihovim porodicama da prilika da se čuje i njihov glas, jedan je od najvažnijih principa rada Tužilaštva za ratne zločine Srbije”, naglasilo je Tužilastvo.

Koalicija nevladinih organizacija i pojedinaca koja se zalaže za osnivanje REKOM-a od 2006. godine organizuje različite vrste konsultacija u regionu, s ciljem pridobijanja podrške za ovu inicijativu. Konsulatije sa intelektuacoima i predstavnicima medija održane su u petak i subotu u Novom Sadu.

Koalicija je ranije najavila da će inicijativu za osnivanje REKOM-a, zajedno sa milion potpisa građana iz regiona, predati parlamentima država naslednica bivše SFRJ, do kraja 2010. godine.

Oni će od vlasti u državama na prostoru SFRJ tražiti da zajednički formiraju regionalnu komisiju, kako bi žrtve ratova konačno dobile zasluženu satisfakciju za svoju bol.

(B92)

 

Share