Kandić: Ne damo da se prošlost zaboravi

BEČIĆI, 28. maj 2009. (Beta) – Direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila je danas u Bečićima da “bez suočavanja sa nedavnom prošloću ne može biti demokratske budućnosti u državama bivše Jugoslavije”.
Kandić je kazala da zbog toga i nekoliko stotina nevladinih organizacija iz regiona insistira na formiranju Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima (REKOM).

“Ono što se dogodilo u protekloj deceniji ne možemo da zaboravimo. Moramo da budemo odgovorni prema prošlosti, moramo obezbediti pravdu za žrtve, da bismo stvorili preduslove da se zločini nikada više ne ponove”, kazala je Kandićeva na Skupštini Koalicije za REKOM u Bečićima.

natasa_vesna2

Nataša Kandić i Vesna Teršelič u razgovoru sa učesnicima Skupštine

Prema njenim rečima, činjenica da je nekoliko stotina NVO učestvovalo u konsultacijama o formiranju REKOM-a, koje traju već tri godine, govori o tome da im je uspelo ono što nije političkim elitama u regionu – da se objedine oko inicijative da se zločini iz prošlosti moraju sagledati iz regionalnog, a ne nacionalnih aspekata.
Ona je najavila da će NVO iz regiona izraditi model REKOM-a i potom ga ponuditi vlastima država u regionu sa zahtevom da se ta komisija formira na međudržavnom nivou.
Kandić je rekla da suđenja za ratne zločine jesu važna, ali nisu dovoljna da bi žrtve dobile odgovarajuću satisfakciju za svoju bol i ocenila da je to jedan od glavnih razloga za formiranje REKOM-a, kao i da bi se osujetili pokušaji istorijskog revizionizma.

skup2

Skupština Koalicije za REKOM

Direktorica NVO Dokumenta iz Zagreba Vesna Teršelič kazala je da su društvima u regionu potrebne činjenice, istina i pravda, a porodicama žrtava ratnih zločina potrebna se obeštećenja.
Ona je ocenila da je regionalni pristup utvrđivanju činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava neophodan, kako bi se činjenice sagledale sa različitih aspekata.
Teršeličeva je navela da, ukoliko se ovim tempom nastave suđenja za ratne zločine u državama koje su nastale raspadom SFRJ do 2020. godine kroz sudnice će proći svega 1.200 osumnjičenih.
Prema njenim rečima, to jasno ilustruje koliko je sudska pravda nedovoljna za obezbeđivanje satisfakcije žrtvama, pošto se u regionu više od 16.000 osoba i dalje vode kao nestale.

Vesna Teršelič je najavila da će model REKOM-a biti predat vlastima u regionu u toku 2010. godine.

Ona je kazala da se od REKOM-a očekuje da izradi izveštaj i donese odgovarajuće preporuke i najavila da će se NVO potom starati oko toga da li se preporuke komisije poštuju i provode.

glasanje2

Učesnici Skupštine glasaju o Statutu

Share