Blic: Srpskim policajcima ukupno 68 godina zatvora

Radojko Repanović i Slađan Čukarić osuđeni su na po 20 godina, Miroslav Petković na 15 godina i Milorad Nišavić na 13 godina zatvora.
Radoslav Mitrović, Nenad Jovanović i Zoran Petković oslobođeni su optužbe.

Suđenje srpskim policajcima za naređivanje i ubistvo 48 albanskih civila, članova nekoliko porodica Beriša 26. marta tokom NATO bombardovanja, počelo je 3. oktobra 2006. godine.
Oni se terete da su su 26. marta 1999. godine na Reštanskom putu gde su živele Beriše, ubili nekoliko starijih članova te porodice, a ostale muškarce, žene i decu oterali u obližnju piceriju Kalabrija u koju su ubačene dve ručne bombe. Nakon toga pucali su u žrtve među kojima su bila deca, žene, starci. Pri iznošenju leševa iz picerije, optuženi su ubijali svakog ko je davao znake života.

Tužilaštvo najavljuje žalbu na oslobađajuće presude
Tužilaštvo za ratne zločine će se žaliti na oslobađajuće presude koje su danas u Beogradu izrečene trojici optuženih za ratni zločin u Suvoj Reci, na Kosovu i Metohiji u martu 1999. godine.
“Ne mislimo da je to pravda za žrtve”, rekao je potrparol tužilaštva Bruno Vekarić agenciji Beta, komentarišući oslobađajuće presude bivšem komandantu 37. odreda Posebnih jedinica policije Radoslavu Mitroviću, Nenadu Jovanovići i Zoranu Petkoviću.
Vekarić je, međutim, ocenio da je tokom suđenja koje je trajalo više od dve i po godine uložen veliki trud, saslušano 128 svedoka a izrečene su i dve maksimalne kazne.

Odbor za ljudska prava u Prištini nezadovoljan presudom
Kosovski Odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda u Prištini ocenio je da je presuda Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu za zločin u Suvoj Reci u nesaglasnosti sa težinom zločina.
“Uprkos naporima da uspostavi pravdu, ova kazna je u velikoj nesaglasnosti s težinom zločina. Podsećamo da su ubijeni civili kasnije kamionima prebacivani u masovne grobnice u Srbiji. Odbor se oštro protivio i protivi se da se osumnjičenima za ratne zločine na Kosovu sudi u Beogradu. Oni treba da budu kažnjeni u mestu gde su izvršili zločine”, navodi se u saopštenju Odbora.
Prema oceni ovog Odbora, srpski sudovi nisu nepristrasni, niti smeju da odrede zaslužene kazne zločincima iste nacionalnosti. Odbor ističe da institucije Kosova treba da se snažno zalažu da se suđenja održavaju na teritoriji Kosovu i da odgovorni za ratne zločine, nezavisno od nacionalne pripadnosti, treba da budu izručeni Kosovu. Odbor takođe izražava uznemirenje što se kazne za ratne zločine u načelu izriču odgovornima nižeg ranga, dok se glavni odgovorni oslobađaju.

 

Share