Borba: FHP: Presuda Ejupiju pravno neshvatljiva

Izvor: Borba

Fond za humanitarno pravo (FHP) Kosova ocenio je danas da je oslobadjajuća presuda Fljorimu Ejupiju za teroristički napad na autobus Niš Ekspres-a kod Podujeva, neshvatljiva sa stanovišta prava i neprihvatljiva za porodice žrtava i preživele.

Težini krivičnog dela primerenije bi bilo da je Vrhovni sud Kosova otvorio novi pretres, izveo dokaze i saslušao svedoke i time otklonio kritike i nezadovoljstvo porodica žrtava, ocenjuje se u saopštenju FHP Kosova. FHP je istakao da dijametralno suprotne odluke prvostepenog i drugostepenog suda, u kojima su presudnu ulogu imale medjunarodne sudije, otvaraju pitanje spremnosti misije Euleks da pomogne kosovskom pravosudju u uspostavljanju vladavine prava i ukidanju prakse nekažnjavanja.

Mešovito veće Vrhovnog suda Kosova oslobodilo je kosovskog Albanca Fljorima Ejupija 13.marta 2009. godine zbog nedostatka dokaza, optužbi za teroristički napad na autobus Niš-Ekspres-a, koji se dogodio 16. februara 2001. godine u blizini Podujeva. U tom napadu poginulo je 11, a ranjeno 10 srpskih civila, a to je jedan od najtežih zločina počinjenih nad kosovskim Srbima posle dolaska medjunarodnih snaga na Kosovo, dodaje se u saopštenju.

FHP Kosova podseća da je Medjunarodno veće Okružnog suda u Prištini 6. juna 2008. godine, Ejupija osudilo na maksimalnu kaznu od 40 godina zbog učešća u tom napadu. U toku dokaznog postupka sud je utvrdio da je opušak cigarete pronadjen na mestu zločina pripadao Ejupiju, a zaštićeni svedok izjavio je da mu je optuženi lično rekao da je daljinski aktivirao eksploziv koji je razneo autobus, navodi se u saopštenju.

Share