E-Novine: Istinom do pravednog mira

Izvor: E-Novine

Povodom Međunarodnog dana akcija ženske solidarnosti, akcija za radna prava žena i socijalnu pravdu, za ženska ljudska prava, Mreža Žena u crnom Srbije uz podršku ženskih grupa iz Bosne i Hercegovine u koordinaciji sa asocijacijom Žene ženama organizovale su više razgovora i akcija, a neke od njih i protestni marš u ponedeljak

“Uspostavljena je kultura nekažnjivosti koja je ključni razlog zbog kojeg se ne otkrivaju masovne grobnice, a žrtve ne mogu da dođu do pravde; porodice žrtava tragaju za posmrtnim ostacima, a nema kazne za zločince, rekla je u nedelju Nataša Kandić, izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo, predstavljajući u Centru za kulturnu dekontaminaciju, na trodnevnom skupu kojim nevladine organizacije obeležavaju Osmi mart, projekat REKOM, formiranje komisije za istraživanje ratnih zločina.

Povodom Međunarodnog dana akcija ženske solidarnosti, akcija za radna prava žena i socijalnu pravdu, za ženska ljudska prava, Mreža Žena u crnom Srbije uz podršku ženskih grupa iz Bosne i Hercegovine u koordinaciji sa asocijacijom Žene ženama organizovale su više razgovora i akcija, a neke od njih i protestni marš i konferencija za novinare koja će se održati u ponedeljak u 12.30, na platou između Predsedništva Srbije i Skupštine grada, kada će se izraziti protest zbog odbacivanja Predloga zakona o diskriminaciji.

“Nema demokratske tranzicije bez saopštavanja činjenica i stvaranja regionalne platforme; posle toliko godina stida treba da pokažemo da možemo da nađemo mehanizam da za našu ideju zainteresujemo ljude koji govore da ih se ne tiče to što se dogodilo u bliskoj prošlosti. Želimo da se suprotstavimo veličanju zločinaca i minimizaranju zločina, dase zločin ne bi ponovio. Niko ne može da zaustavi istraživanje istine o ratnim zločinima”, rekla je Nataša Kandić.

Podržavajući inicijativu kojoj su se priključile organizacije iz država bivše Jugoslavije, Staša Zajović, koordinatorka Žena u crnom, rekla je da takav projekat predstavlja “javno, opšte dobro”.

“Reč je o neophodnosti da se realizuje građanska edukacija za pravedan mir, a ova inicijativa je lakmus za koheziju mirovnih organizacija sa tim ciljem”, rekla je Staša Zajović.

Share