B92: Kandićeva: Dokazane činjenice o kojima Srbija ćuti

Izvor: B92

Direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić rekla je u emisiji “Poligraf” B92 da su presudom dokazane činjenice o kojima se u Srbiji ćuti.

Kao jednu od važnih tačaka presude, Kandićeva navodi i obrazloženje da policija nije bila potčinjena vojsci kao u ostalim ratnim okolnostima, već je imala sopstvenu hijerarhiju.

“Presude koje je sudsko veće Haškog tribunala izreklo petorici vojnih, policijskih i političkih funkcionera donele su činjenice sa kojima se moramo suočiti ako hoćemo drugačije odnose sa Kosovom”, izjavila je Kandićeva.

Te činjenice su u središtu odnosa koje Srbija ima sa Kosovom, a suočavanje sa njima pomoći će da se razjasni sudbina nestalih Srba, kazala je ona.

Stavove političkih lidera o značaju te presude Kandićeva je ocenila kao političke, dodajući da se Tribunal rukovodio činjenicama a ne političkim stavovima.

Kandićeva smatra da oslobađajuća presuda za bivšeg predsednika Srbije Milana Milutinovića neće mnogo uticati na mišljenje Međunarodnog suda pravde u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Share