Tuzlanski list: Žrtvama treba zvanična istina i pravda

Izvor: Tuzlanski list

Regionalna komisija za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima: Fond za humanitarno pravo Beograd, Documenta iz Hrvatske i Istraživačko-dokumentacioni centar iz Sarajeva pokrenuli su inicijativu za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje i kazivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava

Zločine koji su se desili na prostorima bivše Jugoslavije nemoguće je svrstati u nacionalne granice jer su sukobi bili međusobno povezani. Dosadašnje komisije osnovane od strane državnih i međunarodnih institucija koje su radile na utvrđivanju istine o ratnim zločinima nisu dale željene rezultate, odnosno nije utvrđena istina koja je prihvaćena od svi strana.

Ciljevi

Stoga se javila inicijativa o stvaranju Regionalne komisije za utvrđivanje i kazivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava u bivšoj Jugoslaviji čiji su nosioci Fond za humanitarno pravo iz Beograda, Istraživačko-dokumentacioni centar BiH i Documenta iz Hrvatske. Tako je jučer u Tuzli održan pripremni sastanak sa predstavnicima civilnog društva BiH, među kojim su bili predstavnici Foruma građana Tuzla, Pokret majki enklava Srebrenice i Žepe, Srebreničke majke i dr., sa kojima su obavljene određene konstulacije.

– Postojećom dinamikom, samo manji broj počinilaca doći će pred lice pravde a Regionalna komisija čije osnivanje zagovaramo će pored vlastitih istraga, koristiti sudske činjenice, poimenične popise ubijenih i nestalih u oružanim sukobima, javna saslušanja žrtava i druge procedure za utvrđivanje i javno kazivanje činjenica, a sve u cilju utvrđivanja istine, odgovornosti i pravde za počinjena nedjela, kazala je Nataša Kandić, direktorica Fonda za humanitarno pravo iz Beograda.

Podrška

Ona napominje da je neophodno sačiniti zvaničan zapis o prošlosti koji se suprostavlja relativizaciji, izjednačavanju ili minimiziranju zločina koje je sada prisutno u zvaničnim političkim krugovima.

– Očekujemo puno od Regionalne komisije, koja bi trebala pomoći žrtvama u traženju istine i pravde. Žrtve i porodice žrtava su prepuštene sami sebi a neki od nas već 14 godina poslije rata ne znaju istinu, kazao je Mevludin Lupić, potpredsjednik Udruženja zarobljenih i nestalih Općine Zvornik.

Komisija bi trebala sačiniti i jedinstvenu bazu podataka o zločinima, a do sada su ovu inicijativu podržala brojna udruženja žrtava i druge nevladine organizacije, kao i umjetnici, pisci i novinari iz regije. Do kraja 2010. godine trebalo bi se sakupiti milion potpisa kao podrška u osnivanju ovakve komisije koji će zajedno sa prijedlogom modela biti podnjet nacionalnim vladama i parlamentima kao inicijativa za njeno osnivanje.

Share