Danas: Žrtve same sebi prepuštene

Izvor: Danas

Beograd – Žrtve ratova na prostoru bivše Jugoslavije nemaju podršku država i prepuštene su same sebi, ocenili su predstavnici Fonda za humanitarno pravo, prilikom predstavljanja javnosti novih članova Upravnog odbora te nevladine organizacije.

Zoran Pajić, novoizabrani predsednik Upravnog odbora FHP-a, istakao je da je žrtvama neophodna kompenzacija, ne samo novčana, već i socijalna i medicinska pomoć. On je ukazao da pritvorenici u Haškom tribunalu imaju podrške država, između ostalog, i njihove porodice su zbrinute, dok žrtve to nemaju.

Milion potpisa do početka 2009.
Nataša Kandić je najavila da će u zemljama bivše Jugoslavije biti organizovano prikupljanje milion potpisa za osnivanje komisije za utvrđivanje istine o ratnim zločinima. Potpisi građana će početkom 2009. biti predati nacionalnim vladama na razmatranje, čime će biti izvršen pritisak i na političare, istakla je Kandić.

– Mnogo je uloženo i novca i truda u nacionalna i međunarodno pravosuđe za suđenja za ratne zločine, ali na kraju oni zbog kojih je to rađeno, znači žrtve, nisu zadovoljni – istakao je Pajić.
Nataša Kandić, izvršna direktorka FHP-a, ukazala je na to da je neophodno osnovati regionalnu komisiju za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima. Ona je dodala da takva komisija može da obezbedi javnu platformu za žrtve kako bi govorile svojim glasom i bile priznate od ostalih.
– Imajući u vidu dinamiku suđenja do kraja 2020, sudovi u regiji mogu da procesuiraju najviše 1.200 počinilaca ratnih zločina, što ne bi obezbedilo tačan pregled počinjenih ratnih zločina, vraćanje ljudskog dostojanstva žrtvama i poverenja među etničkim zajednicama – naglasila je Kandić. Prema njenim rečima, regionalna komisija može da obezbedi jasne dokaze o tome na koji način su određene institucije, pojedinačno ili grupno, propustile da brane ljudska prava u prošlosti.
Florens Artman, bivša portparolka Tužilaštva Haškog tribunala i novoizabrani član Upravnog odbora FHP-a, istakla je da države imaju dužnost da omoguće istrage, kako bi se otkrili posmrtni ostaci nestalih, saznale okolnosti njihove smrti i identifikovali odgovorni za te zločine.
Artman je navela da će iza Tribunala ostati obimne arhive i da je neophodno osigurati da budu dostupne istraživačima, porodicama žrtava i javnosti. I. P.

Share