Građanski list: Komisija za istinu u regionu

Izvor: Građanski list

NOVI SAD – Nevladine organizacije (NVO) u regionu bivše Jugoslavije intenzivno rade na formiranju regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratnih zločina na prostoru nekadašnje zajedničke države. To je agenciji Beta u Novom Sadu izjavila direktorka Fonda za humanitarno pravo (FHP) Nataša Kandić i ocenila da je za budućnost regiona od suštinske važnosti da se utvrde činjenice o ratovima vođenim na ovom području.

– Moraju se utvrditi činjenice koje će barem na minimalnom nivou biti regionalno priznate i prihvaćene i koje će onda uticati i na obrazovne programe, a i na stavove i zaključivanje budućih generacija – navela je Kandićeva. Ona je dodala da se komisija neće baviti uzrocima ratova, već, pre svega, činjenicama o počinjenim ratnim zločinima, a najviše žrtvama tih zločina.

– Ono što nama ovde nedostaje jesu emocije, solidarnost, priznavanje drugih žrtava. Da pokušamo da vidimo i druge, osim onih naših žrtava koje se zvanično i jedino priznaju – kazala je Kandićeva.

Inicijativu su pokrenuli FHP, zagrebačka Dokumenta i sarajevski Istraživačko-dokumentacioni centar, a u međuvremenu je stvorena regionalna mreža NVO koje podržavaju inicijativu.

Share