Slobodna Dalmacija: Prijave zbog tortura 1991. u pet logora na tertitoriju Srbije

Izvor: Slobodna Dalmacija

TUŽITELJSTVU ZA RATNE ZLOČINE U BEOGRADU KAZNENU PRIJAVU ZA LOGORE ’91. PREDALA UDRUGA VUKOVAR 1991.

logorasi_beograd2-220508
Udruga logoraša predala je kaznenu prijavu srbijanskom Tužiteljstvu za ratne zločine / Damir Glibušić / CROPIX

Zbog ratnih zločina 1991. i 1992. godine u pet logora na teritoriju Srbije – Sremska Mitrovica, Stajićevo, Begejci, Niš i Beograd – kroz koje je nakon okupacije Vukovara i okolice prošlo oko 10.000 zatočenika, u četvrtak je Udruga Vukovar 1991. predala kaznenu prijavu srbijanskom Tužiteljstvu za ratne zločine u Beogradu.

Prijava protiv 54 čuvara i zapovjednika logora osumnjičenih da su činili zločine nad zatočenim hrvatskim braniteljima, ranjenicima i civilima, predana je u ruke tužitelju za ratne zločine Vladimiru Vukčeviću.

– Nakon pakla Vukovara, u 130 dana logora i osobno sam prošao strašne torture. Očekujemo da se, gotovo 17 godina kasnije, napokon pokrene istraga i krivci odgovaraju za zločine – rekao je predsjednik Udruge Vukovar 1991, Zoran Šangut, zadovoljan nakon kraćeg razgovora s tužiteljem Vukčevićem.

Predmet zarobljeničkih logora Tužiteljstvu Srbije poznat je od 2006. godine, no što na „logoraškom“ predmetu rade ne može se doznati zbog tajnosti predistražnog postupka.

– I nama je u interesu saznati istinu o onome što se u logorima događalo, a surađujemo i s DORH-om nakon potpisanog sporazuma u listopadu 2006. godine – izjavio je glasnogovornik Tužiteljstva, Bruno Vekarić, dodajući kako je riječ o dugotrajnom procesu, otežanom zbog nepoznatih počinitelja.

U kaznenoj prijavi za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, sastavljenoj u Udruzi Vukovar 1991, spominje se ubijanje i svakodnevno batinanje zatočenika, mučenje glađu i žeđi u stajama s betonskim podom i bez pokrivača, prijetnje smrću i vođenje na lažna strijeljanja, samice i ispitivanja.

Podignuta je protiv mahom nepoznatih osoba ili čuvara upamćenih po nadimcima. Na 16 stranica prijave se navode i imena zatočenika i predlaže 20-ak svjedoka, a Zoran Šangut je najavio posjet glavnom državnom odvjetniku RH Mladenu Bajiću od kojeg će tražiti da se njihova prijava dopuni dosad prikupljenim dokazima.

– Nadam se da će sada bivši logoraši biti pozvani na svjedočenja od organa i Hrvatske i Srbije – zaključio je Šangut, rekavši kako je službeni iskaz o torturama u logorima istražnom sucu prvi put dao tek prije mjesec dana.

Share