Strah vlasti od Otpora u Srbiji

U prvoj polovini maja, vlasti u Srbiji upadljivo su pojacale represiju prema nevladinim medijima i aktivistima “Otpora”. U vezi sa izveštavanjem o hapsenju trojice aktivista “Otpora” iz Pozarevca, 2. maja, zbog navodnog krsenja Zakona o javnom informisanju, kaznjeni su beogradski dnevnici “Danas” i “Blic”, nedeljnik “Vreme” i Televizija “Studio B”.

Povodom mitinga opozicija i “Otpora”, koji je trebalo da se odrzi 9. maja u Pozarevcu, policija je privela 27 domacih i stranih novinara. Protiv trojice aktivista “Otpora” iz Pozarevca pokrenut je krivicni postupak. Okruzni sud u Pozarevcu doneo je Resenje o pokretanju istrage protiv trojice aktivista “Otpora” navodno zbog osnovane sumnje za pokusaj ubistva dvojice clanova JUL-a.



Kažnjavanje medija

Sudija za prekrsaje u Pozarevcu Milica Radosavljevic izrekla je 3. maja televiziji “Studio B” kaznu od 200.000 dinara (oko $9,000), a glavnom i odgovornom uredniku Draganu Kojadinovicu 80.000 dinara, po tuzbi Sase Lazica, clana JUL-a, jednog od ucesnika incidenta u kaficu “Pasaz” u Pozarevcu, 2. maja. Prekrsajni postupak pokrenut je zbog, kako se navodi u zahtevu, neistinite informacije da je “…Sasa Lazic izleteo iz kafea ‘Pasaz’, sa pistoljem u ruci i udario Momcila Veljkovica drskom pistolja po temenu”. Televizija je primila poziv za sudjenje u 12,00 casova, a sudjenje je odrzano istog dana u 14,00 casova.

Sudija za prekrsaje u Pozarevcu Olivera Veljkovic je 5. maja kaznila “Blic” sa 200.000 dinara, i glavnog i odgovornog urednika Veselina Simonovica sa 80.000 dinara, dok je nedeljnik “Vreme” kaznjen sa 200.000 dinara. Istog dana, po drugi put, kaznjena je televizija “Studio B” sa 150.000 dinara po tuzbi direktora Urgentnog centra Vladimira Djukica, zbog informacije objavljene 3. maja u vestima da je uhapseni aktivista “Otpora” Lukovic odveden iz Urgentnog centra, “a da prethodno nisu izvršene sve potrebne operacije”, kao i “da mu je razbijena lobanja, da je izgubio oko i da je u zivotnoj opasnosti”. Prema direktorovoj tvrdnji, Radojku Lukovicu je dijagnosticiran prelom nosne kosti i “nije bilo potrebe za bilo kakvom hitnom intervencijom”.



Krivična prijava protiv Miroslava Filipovića

Osmog maja u Kraljevu je uhapsen Miroslav Filipovic iz Kraljeva, dopisnik lista “Danas” i agencije AFP, i saradnik IWPR-a (Institute for War and Peace Reporting). Protiv njega je krivicnu prijavu podneo SUP Kraljevo, zbog navodno osnovane sumnje da je izvrsio krivicno delo spijunaze i sirenja laznih vesti. Istrazni sudija Okruznog suda u Kraljevu odredio mu je pritvor u trajanju od 30 dana. Nakon predavanja vojnim pravosudnim organima, Filipovic je 12. maja pusten iz pritvora jer je vojni tuzilac, pukovnik Stanimir Radoslavljevic, obavestio sud da nece podneti zahtev za sprovodjenje istrage u predvidjenom roku od 48 sati. Postoje ozbiljne indicije da je Filipovic bio uhapsen u vezi sa sa njegovim tekstovima o odgovornosti Vojske Jugoslavije za zlocine pocinjene protiv civila na Kosovu i pre toga u oruzanim sukobima u BiH, objavljenim u IWPR-u.



Privođenje novinara

U vezi sa mitingom opozicije i “Otpora” u Pozarevcu, koji je bio planiran za 9. maj, policija je u roku od 48 sati privela 27 novinara, u Pozarevcu, na ulazu u grad, na putu prema Pozarevcu, i u Novom Sadu. Nekima je oduzela video kasete sa snimljenim materijalom. Strani novinari morali su zbog navodno neurednih dozvola za boravak da napuste grad.

U Pozarevcu su privedeni Mile Veljkovic, dopisnik agencije “Beta”, dnevnog lista “Blic” i Radija Dojce Vele, i novinari dnevnog lista “Danas”, Natasa Bogovic i Bojan Toncic. Veljkovic je drzan u policiji 24 casa, a novinari “Danasa” 18 sati. Istog dana,privedeni su i sledeci novinari: Veljko Popovic, novinar lista “Danas” i fotoreporter ovog lista Imre Sabo, fotoreporter nedeljnika “NIN”, Branko Belica, Ivan Dobricic, fotoreporter “Nedeljnog Telegrafa” i Dragoljub Zamurovic, fotoreporter francuske foto-agencije Gama.Policija nije dozvolila ekipi dopisnistva Studija B iz Mladenovca, Milosu Maslovaricu, Jeleni Petrovic, Novici Dabic i Pavlu Jesicu, da udju u Pozarevac. Na policijskom punktu izpred grada ih je zadrzala dva i po sata, naredila im je da se vrate i oduzela im kasetu sa snimljenim metrijalom. Na policijskom punktu u blizini Smedereva, na putu za Pozarevac snimatelju RTV Pancevo, Sergeju Babicu, policija je oduzela kasetu sa snimljenim materijalom.Policija je ulazak u grad takodje zabranila ekipi Video-nedeljnika “VIN”, Milosu Radivojsi, Vladimiru Djordjevicu, Dragoljubu Petrovicu i njihovom asistentu.

Holandski novinari Jaol Vink (Yaol Vinckx) i Davidu de Godfroid, i njihov prevodilac Dusan Tubic privideni su uvece 8. maja iz hotela u Pozarevcu u policijsku stanicu, i navodno zbog neispravnih dozvola za boravak proterani su iz grada. Novinar londonskog Gardijana, Gilian Sandford, takodje je privedena u policiju, i nakon toga proterana iz Pozarevca.

U Novom Sadu je policija privela u stanicu sest novinara i snimatelja, zajedno sa dvadesetak aktivista “Otpora”,dok su protestovali ispred sedista Socijalisticke partije Srbije. Privedeni su Marina Fratucan, dopisnik radija Slobodna Evropa, snimatelj RTV Crna Gora Bojan Erdeljanov, dva novinara novosadskog Radija 021, Zarko Bogosavljevic i Dragan Gmizic, Jovan Djeric iz Radija In i Nenad Seguljev, novinar casopisa “Nezavisni”.

U popodnevnim i vecernjim satima, 9. maja, elektronskim putem ometani su program Radija B2 92 i radio i televizijski program Sudija B.



Ostavke sudija i tužilaca u Požarevcu

U vezi sa “Otporom” dvojica sudija Okruznog suda u Pozarevcu i sest tuzilaca su dali ostavke. Zbog donosenja Resenja o pokretanju istrage protiv trojice aktivista “Otpora” mimo njegove saglasnosti, nadlezni istrazni sudija Bosko Papovic je dao ostavku. Ostavke su dali i Okruzni javni tuzilac u Pozarevcu, Jova Stanojevic, koji je podneo zahtev za sprovodjenje istrage, njegovih 5 zamenika, i istrazni sudija Okruznog suda u Pozarevcu, Djordje Rankovic.

 

Share