Konferencija za štampu FHP i Udruge Vukovar 1991.

Pozivamo Vas da pratite konferenciju povodom podnošenja krivične prijave protiv NN lica zbog ratnih zločina počinjenih nad ranjenicima, civilima i vukovarskim braniteljima u logorima na teritoriji Srbije, koju organizuje Udruga Vukovar1991.

Nakon okupacije istočne Slavonije i Baranje 1991. godine, a naročito nakon pada Vukovara, pripadnici JNA odveli su zarobljene pripadnike hrvatske vojske u logore u  Nišu, Sremskoj Mitrovici, Beogradu, Begejcima i Stajićevu. Kroz logore je prošlo oko 10.000 osoba, oko 300 je ubijeno, dok se 495 osoba još uvek vodi kao nestalo. Preživeli su bili zlostavljani na najokrutniji način.

Logori na teritoriji Srbije dokaz su umešanosti političkog vrha Republike Srbije i vojnog vrha JNA u ratna zbivanja u Republici Hrvatskoj, kao i dokaz ratnog zločina koji se dogodio na teritoriji Republike Srbije.

Na konferenciji će o potrebi sprovođenja istrage i utvrđivanju kaznene odgovornosti počinilaca govoriti Zoran Šangut, predsjednik Udruge Vukovar 1991., Nataša Kandić, izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo, Sandra Orlović, zamenica izvršne direktorke Fonda za humanitarno pravo i Predrag Matić – Fred, autor romana Ništa lažno.

Konferencija će biti održana u četvrtak, 22. maja 2008. godine u prostorijama Fonda za humanitarno pravo (FHP), Makenzijeva 67/II, Beograd, sa početkom u 10.30 časova.

Share