Tortura nad Seadom Rovčaninom – svedočenje Slavice Stanišić

Izveštaj sa suđenja – 20. novembar 2008.

Pred Prvim opštinskim sudom u Beogradu, 20. novembra 2008. godine održano je ročište po tužbi za naknadu štete koju je FHP u ime Seada Rovčanina podneo 30. jula 2007. godine protiv Republike Srbije, zbog odgovornosti države za torturu koju su nad njim izvršili pripadnici MUP-a Republike Srbije [SUP Prijepolje] u septembru 1993. godine. Na ročištu je saslušana svedokinja Slavica Stanišić iz Prijepolja.

Slavica Stanišić je rekla da već 30 godina radi u kafani Složna braća, vlasnika Saliha i Abida Rovčanina, Seadovih stričeva. Seća se da je 15. oktobra 1993. godine oko 9 časova ujutru u kafanu ušla dva policajca u civilu i pitali je gde su gazde kafane. Obojica gazda, i Salih i Abid su tada bili u Brodarevu i prvi se vratio Abid. Policajci su seli sa njim za jedan sto i tada je čula da se policajci raspituju za neko oružje. Pola sata posle toga, policija je dovela i Saliha u kafanu, a u međuvremenu je došao i Sead. U kafani je bilo oko 20-ak policajaca a policajci koji su stajali na ulazu u kafanu, branili su gostima da uđu unutra. Njoj je jedan policajac naredio da sedne u jedan od separea. Tu joj je postavljao pitanja o tome da li vlasnici kafane poseduju oružje. Rekla je da ne zna, niti je ikada videla bilo kakvo oružje. Nakon tog razgovora, jedan policajac je odveo do službenih kola.

Policija je potom pretresla lokal. Zatim su nju sa Seadom, Salihom, Abidom i Kadrijom Rovčaninom sproveli u policijsku stanicu u Prijepolju. Svi su čekali u hodniku i jedan po jedan ulazili u jednu kancelariju gde se obavljalo saslušanje. Ona je bila oko sat vremena u toj kancelariji. Ponovo su je pitali za oružje a ona je ponovila da ne zna ni za kakvo oružje. Nakon nje, u kancelariju je ušao Sead i tada su se iznutra čuli jauci, ali nije mogla da vidi šta se događa. Celu noć je provela u policijskoj stanici. Puštena je sutradan. Posle par dana je otišla na posao i od Saliha Rovčanina je čula da je Sead odveden u zatvor u Užice, gde je proveo oko tri meseca.

Sledeće ročište je zakazano za 16.01.2009. u 13 časova.

Share