Tužba za naknadu štete zbog prebijanja Roma u Nišu

Fond za humanitarno pravo je, 9. marta 2006. godine u ime Roma Dragiše Ajdarevića podneo tužbu za naknadu štete Opštinskom sudu u Nišu, protiv Olivera Mirkovića i Nataše Marković, koji su Ajdarevića u aprilu 2000. godine brutalno pretukli zbog njegovog romskog porekla.

U večernjim časovima 8. aprila 2000. godine u ulici IX Brigade u Nišu, petnaestogodišnjeg Dragišu Ajdarevića koji se sa drugom Milošem Stamenkovićem vraćao iz prodavnice, sačekala je grupa mlađih skinhedsa. U trenutku kada su prolazili pored njih jedno lice iz grupe je doviknulo Dragiši: „Je li bre! Jesi li ti Ciganin?“ da bi nakon toga, čitava grupa opkolila Dragišu i počela da ga udara pesnicama i nogama po glavi i čitavom telu. Jedna devojka iz grupe, kasnije identifikovana kao Nataša Marković, je Dragišu gađala praznom flašom ali ga nije pogodila jer se on pomerio. Dok su ga tukli, skinhedsi su mu skinuli jaknu i majicu tako da je bio polunag. Sve vreme dok su ga udarali Skinhedsi su Dragišu vređali i vikali mu: „Ciganine! Šta ćeš ti u Srbiji?!“.

Kako je u međuvremenu Dragišin drug otrčao sa mesta događaja i o napadu obavestio Dragišinog oca Nebojšu Ajdarevića, on je sa suprugom, ćerkom i sinom ubrzo stigao ispred prodavnice gde je video svog sina kako leži na zemlji. U tom trenutku jedan od napadača mu je uzviknuo: „Cigani! Šta ćete vi ovde? Ovo nije vaša zemlja!“, a zatim su i njega napali ali su se, usled otpora koji je pružio, razbežali.

Nakon oko pola časa od kritičnog događaja, na lice mesta je stigla patrola policije koja je privela Dragišinog oca Nebojšu Ajdarevića, koji je u stanici policije proveo 5 sati. Pre nego što je sproveden u ćeliju, pripadnici Skinhedsa su mu u više navrata, u prisustvu radnika policije, rekli da mrze Cigane i da Cigani moraju da idu iz Srbije. Međutim, na takvu izjavu niko od radnika policije nije reagovao, a neki od njih su se smejali.

Na osnovu krivične prijave koju je u ime porodice Ajdarević podneo FHP, protiv Olivera Mirkovića i Nataše Marković vođen je krivični postupak za krivično delo izazivanje nacionalne, rasne, i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti. Njima je u maju 2001. godine Okružni sud u Nišu, za navedeno krivično delo izrekao kaznu zatvora u trajanju od šest meseci, uslovno na dve godine.

FHP ističe da zbog neadekvatne kaznene politike u Srbiji, kršenja ljudskih prava često ostaju nesankcionisana a žrtve tih kršenja bez pravde. S tim u vezi, novčane kompenzacije, odnosno reparacije žrtavama kršenja ljudskih prava, predstavljaju jedinu formu zadovoljenja žrtava.

Share