Novi napadi na pripadnike malih verskih zajednica

Fond za humanitarno pravo (FHP) ukazuje na rastucu versku netoleranciju i nove napade na pripadnike malih verskih zajednica i njihove verske objekte.

Trojica mladica u Backoj Palanci, 22. oktobra u 3.30 sati nocu, napisali su auto-sprejom “Srbija je pravoslavna, mi smo svetosavci” i citat iz Biblije “Cuvajte se laznih proroka koji dolaze u ovcijem ruhu, a iznutra su vuci grabljivci” na fasadi porodicne kuce pastora Pentakostalne crkve Jana Demitera u cijem okrilju je i Hriscanski centar. Jan Demiter je izasao iz kuce i pokusao da ubedi mladice da to ne cine. Oni su mu odgovorili da je njegova kuca “srpska kuca” i da je Vojvodina “srpska”. Jedan mladic je pretio Demiteru da ce ga ubiti, baciti bombu na kucu i proterati njegovu porodicu iz Srbije. Pri tom je pokusao da ga isprska auto-sprejom. Demiterova zena je pozvala policiju koja je pronasla i privela mladice u stanicu i pustila ih posle sat vremena. Nasilnici su se zatim vratili do Demeterove kuce, razvalili vrata i ciglom polomili prozore. Ukucani su prepoznali napadace kao mladice koji su u julu tokom odrzavanja Hriscanske konferencije kamenovali autobus sa vernicima Hriscanskog centra.

Iste noci na fasadi Adventisticke crkve u Backoj Palanci osvanule su uvredljive i nacionalisticke parole poput: “Ovo je Srbija i pripada Srbima.” Adventisticka crkva u tom gradu bila je isarana pretecim grafitima i u julu.

Male verske zajednice u Srbiji predstavljene su kao podrivacke i satanisticke sekte, a njihovi verski objekti cesto su izlozeni napadima. U martu je tri puta obijana Adventisticka crkva u Borci. Prozori na Evangelistickoj crkvi u Subotici razbijeni su 6. aprila. Savezno ministarstvo unutrasnjih poslova zabranilo je 9. aprila uvoz literature Jehovinih svedoka. Na Baptistickoj crkvi u Beogradu, 14. aprila, polupani su prozori. U noci izmedju 18. i 19. aprila kamenovana je Baptisticka crkva u Novom Sadu. Plakati za tribinu o uvodjenju veronauke u skole 20. aprila na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prelepljeni su natpisima “Sekta” jer su ucesnici bili iz malih verskih zajednica. Evangelisticko-metodisticka crkva u Vrbasu kamenovana je 9. jula. U Beogradu i Zrenjaninu u februaru, martu i junu unistavana su i skrnavljena muslimanska i jevrejska groblja, sinagoga i dzamija. U Cacku, 3. avgusta pripadnici “Obraza” i Ravnogoskog pokreta prekinuli su tribinu o antisemitizmu. U noci izmedju 19. i 20. oktobra kamenovan je stan svestenika Adventisticke crkve u Cacku itd.

Drzava je duzna da svim sredstvima spreci delovanje pojedinaca ili grupa koje podsticu nacionalnu, rasnu ili versku mrznju i da kazni svaki akt nasilja i zastrasivanja motivisan verskom netolerancijom. Organi vlasti moraju da omoguce uzivanje prava na ispoljavanje razlicitih religioznih osecanja, kao i da gone i kaznjavaju svaki napad na vernike, njihove crkve i druge verske objekte.

Dodatne informacije: Kancelarija FHP u Beogradu – Tanja Pavlovic-Krizanic, tel/fax: 011/244-3944, 011/244-1487, e-mail: tanja@hlc.org.yu

Kancelarija FHP u Novom Sadu – Olivera Franjicevic, tel/fax: 021/28-755; e-mail: olivera.franjicevic@hlc.org.yu

Share