Vojnik maltretirao taksistu Ćerima Redžepija i četvoricu njegovih putnika

Fond za humanitarno pravo i Odbor za ljudska prava iz Bujanovca obratili su se Ministarstvu odbrane Srbije i Crne Gore i Koordinacionom telu za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa povodom slučaja Ćerim Redžepija (Qerim Rexhepi) iz Preševa. Redžepija je je nepoznati pripadnik Vojske Srbije i Crne Gore maltretirao 23. oktobra 2003. godine.

Ćerim Redžepi, koji je po zanimanju taksista, krenuo je tog dana u Gnjilane svojim kolima marke Golf Passat (registarske oznake VR 649-10). S njim je u kolima bilo četvoro putnika koje je Ćerim vozio u Gnjilane. Kada su se približili deponiji smeća koja se nalazila pored puta za Gnjilane, na put je izašao vojnik sa automatskom puškom, uperenom u kola. Zahtevao je da se zaustave i izađu iz vozila, što su oni i učinili.

Vojnik kojih ih je zaustavio rekao je da su mu četvorica drugova ubijena na Kosovu i da “i on hoće da ode tamo”. Vređao je sve putnike i naterao ih da se postroje. Ušao je u kola i pokušao da ih upali. Pošto nije uspeo, izašao je iz vozila i upitao Redžepija šta je to uradio sa kolima, a Ćerim je odgovorio da je brava kodirana.

Vojnik je naredio Redžepiju da vozi automobil. Četvoro putnika je ostalo na putu, a Redžepi je bio primoran da vozi u pravcu Kosova. Vojnik je sedeo na mestu suvozača u automobilu, sa oružjem kod sebe. Pretio je Ćerimu da će ga ubiti, a posle 50 metara mu je naredio da stane, da ubaci vozilo u međubrzinu i da povuče ručnu. Kada je on to učinio, vojnik je zahtevao da zamene mesta, kako bi on dalje vozio. Redžepi je odlučio da taj momenat iskoristi da pobegne. Izašao je iz kola i počeo da beži ka brdu koje se nalazilo blizu puta. U izjavi datoj istraživaču Odbora za ljudska prava, Redžepi je rekao da je čuo jedan pucanj koji je vojnik ispalio u njegovom pravcu. Nakon nekog vremena, Redžepi je ponovo izašao na glavni put, gde je sreo svog kolegu kome je ispričao šta se dogodilo. Kolega ga je zatim odvezao u Preševo. U Preševu je Redžepi odmah otišao u policiju i prijavio slučaj. Istog dana, Ćerim je sa dvojicom policijskih inspektora otišao po svoja kola.

Fond za humanitarno pravo i Odbor za ljudska prava u Bujanovcu očekuju da Ministarstvo odbrane Srbije i Crne Gore sprovede istragu povodom ovog incidenta, a da prema počiniocu preduzme zakonom propisane mere.

Za više informacija: Goran Miletić, Regionalni koordinator, tel: +381-11-244-39-44 i +381-11-244-14-87 ; email: miletic@hlc.org.yu

Share