FHP podneo krivičnu prijavu protiv policajaca koji su pretukli Roma

Fond za humanitarno pravo podneo je krivičnu prijavu protiv četvorice N.N. policajaca iz SUP Zvezdara jer su pretukli Miroslava Milića (18), Roma iz Beograda s namerom da mu iznude priznanje da je ukrao stvari iz stana bivše devojke. Policajci su time počinili krivično delo iznuđivanja iskaza.

Policajac u civilu došao je u podne 5. marta u Milićev stan i zatim ga priveo u policijsku stanicu na Zvezdari. Milić je sproveden do kancelarije na trecem spratu. Policajac koji ga je priveo počeo je odmah da mu preti da je “bolje” da prizna krađu uz psovke: “Jebem ti majku cigansku” i sl. Posle deset minuta policajcu koji je saslušavao Milića pridruzila su se još dvojica u civilu. Njih trojica su zajedno vređali Milića i terali ga da prizna krađu.

S obzirom da Milić nije hteo da prizna, policajac koji ga je priveo naredio mu je da ustane i stavi ruke na sto. Zatim je uzeo dugu drvenu motku kojom je poceo da ga udara po butinama. Posle nekoliko udaraca odmenio ga je drugi policajac koji je Milića tukao motkom dvadeset minuta. Potom ga je oborio na pod da bi nastavio da ga bije pesnicama i šutira po glavi i celom telu. Kada se Milić pridigao sa zemlje u kancelariju je ušao četvrti policajac, takođe u civilnom odelu, i bez bilo kakvog obrazloženja udario ga pištoljem po glavi. Taj policajac je posle kraćeg razovora sa kolegama napustio kancelariju, a batinjanje Milića je nastavljeno.

Sve vreme dok su Milića naizmenično tukli, policajci su ga vređali na nacionalnoj osnovi i terali da prizna krađu. Posle dvadeset minuta odveli su Milića u ćeliju u kojoj je proveo dva sata. Zatim su ga ponovo odveli u kancelariju. Policajac koji je priveo Milića pitao ga je hoće li da prizna krađu ili da ide u Centralni zatvor. Milić je ponovo odbio da prizna, a policajac ga je pustio iz stanice u 17 časova.

Narednog dana Milić je zbog bolova zatražio lekarsku pomoć. Prema lekarskoj dokumentaciji Kliničkog centra Srbije Miroslav Milić je zadobio lake telesne povrede.

SRJ je potpisnik Konvencije UN protiv mučenja i drugih svirepih, nehumanih ili ponižavajućih postupaka i kazni. Član 12 te Konvencije garantuje svim žrtvama nečovečnog postupanja nepristrasnu istragu u najkraćem mogućem roku. Fond za humanitarno pravo zato očekuje da Treće opštinsko javno tužilaštvo u što kraćem roku preduzme radnje u cilju otkrivanja identiteta policajaca, a zatim podnese zahtev za sprovođenje istrage.

Share