Snimak RTS na sudu predstavljen kao dokaz da braći Mazreku iskazi nisu iznuđeni

Pred Okružnim sudom u Nišu kao dokaz protiv braće Ljuana i Bekima Mazrekua, optuženih za terorizam, mučenja i ubistva civila, prikazan je snimak Radio televizije Srbije na kome oni priznaju i opisuju zločine u Klečki.

Uprkos protivljenju odbrane, Sudsko veće kojim je predsedavao sudija Milimir Lukić, prihvatilo je predlog tužioca da se video zapis prikaže kao dokaz da iskazi optuženih u pretkrivičnom postupku, navodno, nisu iznuđeni. Sud je takvom odlukom postupio suprotno odredbama člana 83 Zakona o krivičnom postupku koji propisiju da podaci prikupljeni u pretkrivičnom postupku ne mogu biti dokaz na kome se može zasnovati presuda.

Na suđenju 6. marta 2001. godine, prikazana je video kaseta RTS Prištine snimljena u prostorijama Državne bezbednosti. Na isprekidanom snimku, braća Mazreku odgovaraju na pitanja novinara Dragana Lukića: Kako ste ih silovali? Da li su se opirale? Da li je Srbe neko držao kada su bili streljani? Da li se kaju? Šta bi poručili svojim drugovima iz OVK? Prema rečima tužioca Miodraga Surle taj video zapis sudu samo treba da dokaže da Ljuan i Bekim nisu imali povrede i da im iskazi nisu iznuđeni. RTS inače nikad nije emitovala prilog Dragana Lukića. Javnosti je prikazan samo snimak sa uviđaja u Klečki kada su braća Mazreku pred kamerama RTS, priznali da su učestvovali u otmici orahovačkih Srba, njihovom mučenju, ubijanju i zatim spaljivanju njihovih tela. Pored istražnog sudije Danice Marinković, braću Mazreku je tom prilikom ispitivao i novinar RTS Milovan Drecun. Taj snimak je takođe prikazan na sudu.

U nastavku pretresa pročitan je lekarski nalaz prema kojem Bekim ima ožiljke od povreda nosa, penisa i oštećenje jednog zuba, a Ljuan ožiljke od povrede nosa i uha. Prema oceni lekara sudske medicine Radovana Karadžića i Miodraga Zdravkovića, to su lake telesne povrede koje su braća Mazreku zadobili pre šest meseci do godinu dana. Budući da braća Mazreku tvrde da su povrede zadobili ranije, u pretkrivičnom postupku, odbrana je zatražila da se na sledećem pretresu saslušaju ti veštaci kao i da se pribavi lekarska dokumentacija zatvora u Nišu i Sremskoj Mitrovici.

Suđenje se nastavlja 14. marta, kada će biti saslušani novinar Dragan Lukić i Slaviša Dobričanin, veštak sudske medicine koji je obavio obdukciju leševa iz Klečke.

Braća Mazreku uhapšeni su 2. avgusta 1998. godine, a Okružno javno tužilastvo u Prištini podiglo je u februaru 1999. protiv njih optužnicu. Ljuan i Bekim Mazreku optuženi su, između ostalog, da su kao pripadnici OVK učestvovali u napadima na pripadnike policije i Vojske Jugoslavije. Prema navodima optužnice braća Mazreku su učestvovali u napadu na Orahovac, gde su kidnapovali više desetina građana i odveli ih u selo Klečka. Tamo su, dodaje se u optužnici, sa još “18 pripadnika bande učestvovali u masovnom streljanju i mučenju masakriranih lica”. Ljuan Mazreku optužen je i da je silovao devojčicu srpske nacionalnosti starosti između 12 i 15 godina, kao i da je jednom dečaku starosti oko osam godina odsekao uvo. Njegov brat Bekim optužen je da je “izvršio silovanje više ženskih osoba srpske nacionalnosti”.

Share