Novinari sa Kosova posetili FHP

Copy_of_DSCF1182BEOGRAD, 01.12.2011. – Grupa kosovskih novinara posetila je u četvrtak Fond za humanitarno pravo i sastala se sa Sandrom Orlović, zamenicom izvršne direktorke FHP-a. Tom prilikom, predstavljen im je prvi tom Kosovske knjige pamćenja (KKP).

Novinare je zanimala metodologija koja je korišćena pri izradi KKP i koja je garancija da se sva imena ubijenih, nestalih i stradalih nalaze u knjizi. Orlovićeva je objasnila proces istraživanja, uzimanja izjava porodica žrtava i očevidaca, proces provere, upoređivanja i vrednovanja izvora. Naveden je i podatak da je prilikom izrade knjige korišćeno više hiljada dokumenata. Na pitanje, zašto su imena predstavljena po hronološkom redu, Sandra Orlović je objasnila da je to veoma važno da bi se shvatio kontekst i sled događaja koji su prethodili masovnim zločinima i ljudskim gubicima.

Razgovarano je i o sudbinama i stradanjima različitih etničkih grupa na Kosovu, kao i o nekim veoma upečatljivim ljudskim pričama koje su opisane u knjizi. Na kraju sastanka, novinari su želeli da saznaju kada će izaći sledeći tom KKP i kakva je dinamika projekta nakon objavljivanja prvog toma.

Grupa kosovskih novinara mlađe generacije je u poseti Beogradu u okviru programa Fonda Heartefact. Ovaj program omogućava predstavnicima civilnog društva i mladima sa Kosova da posete Srbiji i obratno.

Share