U čitavom regionu počelo prikupljanje potpisa za REKOM

10

 U svim krajevima bivše SFRJ 26. aprila 2011. otpočelo je prikupljanje milion potpisa podrške osnivanju nezavisne međudržavne regionalne komisije, REKOM. Biće zadužena da utvrdi činjenice o svim žrtvama ratova 1991-2001. godine na toj teritoriji, kao i o svim teškim kršenjima ljudskih prava tokom, nakon ili u vezi s tim ratovima.

Predlog Statuta REKOM-a je, nakon široke javne rasprave, usvojila 4. Skupština Koalicije za REKOM 26. Marta 2011. godine.

Potpisivanje organizuje Inicijativa mladih za ljudska prava uz pomoć desetak nevladinih organizacija mladih ljudi u svim sredinama u regionu. To izvršava više od 2000 dobrovoljaca koje su te organizacije angažovale i obučile.

Svečano otvaranje potpisivanja izvršeno je simbolično, u pet minuta do dvanaest, istovremeno u Banja

Luci, Beogradu, Ljubljani, Nišu, Pančevu, Podgorici, Prištini, Sarajevu, Skopju, Tuzli, Vranju i Zagrebu, s tim da se akcija proširi na veliki broja gradova širom regiona. Mnoge javne ličnosti su u svakoj od tih sredina došle da medju prvima izraze podršku Inicijativi za REKOM. Prisustvo medija bilo je izuzetno veliko. Mnogi prilozi, izveštaji, komentari, a i tematske emisije posvećene početku potpisivanja, u medijima su se pojavile iste večeri.

Potpisi podrške biće prikupljani do 6. juna, kada će, zajedno sa Predlogom Statuta REKOM-a, biti predati predsednicima, vladama i skupštinama svih država u regionu.

Share