Deset godina zatvora za ubistvo ranjenika

Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je 17.11.2010. optuženog Darka Radivoja na 10 godina zatvora za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u Tenji [Hrvatska]. U obrazloženju visine kazne, predsedavajući sudskog veća, sudija Rastko Popović je naveo da je sud uzeo u obzir  da je optuženi neosuđivan i otac dvoje dece, a kao otežavajuće okolnosti da je ubio ranjenog vojnika zato što je Hrvat, i zbog odnosa prema počinjenom delu, koji se ogleda u izjavi optuženog nakon izvršenog ubistva ko mu jebe mater ustašku.

Fond za humanitarno pravo ponovo ukazuje da nije primereno da sud prilikom odmeravanja kazne za ratni zločin uzima u obzir okolnosti kao što su neosuđivanost i porodične prilike optuženog, naročito ukoliko se uzme u obzir negiranje krivice optuženog tokom postupka. Visina kazne je približna kazni koju je optuženom, u odsustvu, 1998. godine izrekao Županijski sud u Osijeku.

Suđenje je počelo 6.05.2010. godine. Održano je pet dana suđenja na kojima je ispitano sedam svedoka. Četiri svedoka svedočila su putem video-linka iz Županijskog suda u Osijeku. Sud je utvrdio da je optuženi kao pripadnik milicije u sastavu Teritorijalne odbrane Tenja 20.11.1991. godine ubio Marjana Pleteša, pripadnika 130. brigade hrvatske vojske, koji je bio ranjen, a potom zarobljen. Optuženi Radivoj je zajedno sa Brankom Stjepanovićem, takođe pripadnikom milicije, izveo Marjana Pleteša iz ambulante u Tenji u cilju da ga prevezu do komande u Boboti. Tokom puta, optuženi Radivoj izveo je Pleteša iz vozila u blizini groblja u mestu Ćelije, i u njega ispalio rafal iz automatske puške, nanevši mu povrede po glavi i telu, usled kojih je kod Marjana Pleteša nastupila smrt.

Sud je u obrazloženju presude naveo da nije poverovao optuženom da Pleteša nikada nije video. Sudsko veće je poklonilo veru svedoku Branku Stjepanoviću, iako njegovi iskazi u istrazi 2003. i 2009. i na glavnom pretresu 2010. godine nisu istovetni u mnogim delovima, ali jesu u pogledu odlučujućih činjenica, ko je, kada i gde lišio života oštećenog Pleteša. Neslaganje iskaza u detaljima i pojedinostima razumljivo je s obzirom da je od događaja proteklo 20 godina, te da je svedok Stjepanović davao iskaze u velikim vremenskim intervalima.
Vojni sud u Osijeku osudio je optuženog Radivoja na kaznu od 12 godina za krivično delo terorizam iz člana 236. KZ RH. Rešenjem Županijskog suda u Osijeku 1998. godine, a na osnovu Zakona o općem oprostu, postupak izvršenja kazne je obustavljen. Državno odvjetništvo Republike Hrvatske usupilo je ovaj predmet Tužilaštvu za ratne zločine na osnovu Sporazuma o saradnji u progonu učinilaca krivičnih dela ratnih zločina iz 2006. godine.

Share