Okružni sud u Nišu treći put odlaže suđenje

Okružni sud u Nišu, pred kojim se vodi postupak prema Milošu Simonoviću, aktivnom policajcu i Dragiši Markoviću, bivšem rezervisti MUP-a Srbije iz Beograda, već tri puta odlaže glavni pretres jer se optuženi Simonović, koji se brani sa slobode, ne odaziva na sudske pozive. Na poslednjem suđenju 11.02.2009. godine, budući da tužilac nije stavio predlog, punomoćnica oštećenih, pravnica FHP, zatražila je od predsednika sudskog veća da naredi privođenje optuženog Simonovića i tako obezbedi uslove za početak ponovnog suđenja.

Protiv Simonovića i Markovića se pred Okružnim sudom u Nišu vodi postupak zbog krivičnog dela ubistva. Oni su optuženi da su 5.05.1999. godine lišili života Albanca Isu Emini iz Prištine, na taj način što su ušli u njegov stan i, nakon što su njegovu suprugu odvukli u susednu sobu, vezali joj ruke i maramom stegnuli usta, ispalili mu dva projektila u levu stranu glave.

U ovom predmetu, Okružni sud u Nišu otvorio je zasedanje 14.09.2004. godine. U toku prvostepenog postupka glavni pretres je više puta odlagan jer optuženi nisu primili poziv. Zbog proteka vremena, glavni pretres je dva puta morao da počne ispočetka i svi dokazi su morali biti ponovo izvedeni. Prvostepeni postupak okončan je tek nakon osam godina od ubistva Ise Emini, izricanjem i objavljivanjem oslobađajuće presude 15.6.2007.godine.

Nakon što je Vrhovni sud ukinuo prvostepenu presudu 30.06.2008. godine i predmet vratio na ponovno suđenje, glavni pretres zakazan je tri puta, i to najpre za 28.11.2008, potom za 25.12.2008. godine i na kraju 11.2.2009. Međutim, suđenje ni pola godine od ukidanja presude nije počelo.

Glavni pretres nije otvoren upravo zbog činjenice da optuženi Simonović izbegava da primi poziv, ne prijavljujući sudu promenu adrese, ili se ne odaziva na uručen poziv.  I drugi optuženi je u ranijem suđenju izbegavao da se pojavi pred sudom ali je 11.02.2009. godine na suđenje doveden iz Centralnog zatvora u Beogradu, gde se nalazi u pritvoru zbog optužbe da je izvršio krivično delo prevare.

Share