Saopštenje FHP-a povodom (prvostepene) presude optuženom Aleksandru Mediću

Veće za ratne zločine je 28.01.2009. godine, izreklo presudu u ponovljenom suđenju Aleksandru Mediću za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1 u vezi člana 24 KZ SRJ, u pomaganju, izvršeno polovinom jula 1995. godine na mestu Godinjske bare u blizini Trnova na planini Treskavica, kada su pripadnici jednice Škorpioni ubili šest muslimanskih civila od kojih su trojica bili maloletni. Ovom presudom, Aleksandar Medić je osuđen na pet godina zatvora. Takva odluka doneta je nakon čitavog niza nezakonitih, nepravnih i potpuno neprofesionalnih odluka Tužilaštva za ratne zločine prvostepenog veća Okružnog suda – Veće za ratne zločine i Vrhovnog suda Srbije. Na osnovu nekih ranjih odluka pravosudnih institucija koje smo pomenuli, ovakva odluka, iako je zaprepašćujuća, ipak se mogla očekivati.

Sudski predmet u slučaju Škorpioni je izrazito specifičan u odnosu na sve druge slučajeve koji su procesuirani pred sudovima u Srbiji u poslednjih nekoliko decenija. Nijedan predmet nije imao tako brojne, kvalitetne, validne i raznovrsne dokaze koji ukazuju na izvršenje krivičnog dela i počinioce dela. Pre svega, postoji VHS snimak na kome se bez izuzetka i u celini vidi kompletan događaj opisan u optužnici. Autentičnost i originalnost snimka potvrdio je sudski veštak elektotehničke struke. Svedok koji je snimao događaj u potpunosti je potvrdio sve što se na snimku vidi. Priznanje jednog od optuženih dato na sudu, apsolutno, bez ikakvog izuzetka potvrđuje snimak, veštačenje i iskaz svedoka koji je snimao. Kod takvog stanja stvari, očekivalo se vrlo efikasno, nepristrasno i na zakonu zasnovano suđenje i presuda.

Međutim, suđenje je nepotrebno odugovlačeno, insistiralo se na detaljima koji nisu bitni za predmet suđenja i okončano katastrofalnom presudom u kojoj je jedan optuženi oslobođen odgovornosti, jedan osuđen na pet godina zatvora, jedan na 13 godina, a samo komandant jedinice Škorpioni i njegov vozač koji je učestvovao u streljanju, osuđeni na maksimalnih 20 godina zatvora. U toku postupka, tužilac je potpuno izvan zakona, utvrđenog činjeničnog stanja i sudske prakse izmenio optužnicu, pa je optuženog Aleksandra Medića optužio za krivično delo izvršeno pomaganje. Optuženi Aleksandar Medić se ničim, nijednom rečju, gestom ili ponašanjem nije razlikovao od ostalih. Učestvovao je potpuno ravnopravno sa svim drugima u psovanju, ponižavanju, vređanju i maltretiranju zarobljenika. Sa ostalim optuženima pripadao je grupi koja je bila homogena, kompaktna i u svemu jedinstvena, pošto su svi bili telohranitelji komandanta koji su na terenu spavali u istoj kući sa njim i koji su ga bez izuzetka pratili gde god da pođe. Jednostavno, ne postoji mogućnost da neki od telohranitelja znaju za komandantovo naređenje, a da drugi ne znaju. Kod optuženog Aleksandra Medića, reč je o klasičnom izvršenju dela u saizvršilaštvu. Uopšte nije bitno da li je optuženi Aleksandar Medić pucao ili ne i u tom pravcu postoji vrlo ubedljiva, precizna i jasna sudska praksa Vrhovnog suda Srbije. U slučaju Stambolić, imamo situaciju da je samo jedan optuženi pucao, a da su za ubistvo u saizvršilaštvu osuđena još trojica. Takođe, u slučaju Budva, u Vuka Draškovića pucao je jedan optuženi, a osuđeni su kao saizvršioci još trojica. U predmetu Sjeverin, utvrđeno je ko je oteo putnike muslimanske nacionalnosti iz autobusa, i da su oni likvidirani, ali ko ih je likvidirao i na koji način, nije utvrđeno. Bez obzira na to, otmičari su kao saizvršioci osuđeni za ubistvo.

Vrhovni sud Srbije potvrđuje oslobađajuću presudu optuženom Vukov Aleksandru, iako postoje dokazi da je on dva svoja vojnika doveo i ostavio na mestu gde je izvršeno streljanje i oni su učestvovali u streljanju. Takođe je utvrđeno da je on odredio mesto gde je bezbedno izvršiti streljanje, kao i niz drugih okolnosti koje direktno potvrđuju njegovu umešanost u zločin. Vrhovni sud Srbije smanjuje kaznu Medić Branislavu sa 20 na 15 godina, iako je on učestvovao u streljanju i ubio najmanje dva zarobljenika. U odnosu na Aleksandra Medića, presuda je ukinuta.

Novo prvostepeno veće koje je u ponovljenom postupku sudilo Aleksandru Mediću bilo je vezano izmenjenom optužnicom gde je Aleksandar Medić optužen da je delo izvršio kao pomagač i takvu kavalifikaciju nije moglo da menja. Međutim, imajući u vidu zakonsku odredbu koja predviđa blaže kažnjavanje pomagača samo kao mogućnost, sud je mogao izreći znatno strožiju kaznu od pet godina ali se ipak odlučio da Aleksandru Mediću odmeri istu kaznu kao u prvoj presudi.

Sudski epilog u slučaju Škorpioni nije zadovoljio ni pravo ni pravdu ni oštećene niti je vodio računa o generalnoj prevenciji i širem društvenom kontekstu osude za krivično delo ratnog zločina.

Kontakt osoba:
Advokat FHP-a Dragoljub Todorović
Tel: +381 (0) 64 4583 164

Share