Nevladine organizacije traže da se knjiga Dragulj Medine vrati čitaocima

NGO-8

Pritiskom na izdavačku kuću Beobuk da povuče knjigu Dragulj Medine iz prodaje i zahevom za izvinjenjem i pokajanjem, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji dao je sebi za pravo da propisuje šta se ne sme čitati, čime je povredio pravo svakog građanina da slobodno formira svoj sud.

Podsećamo Mešihat Islamske zajednice u Srbiji da književno ili drugo umetničko delo podleže samo sudu kritike i sudu javnosti i da nijedna religija nema pravo da uvodi cenzuru i zastrašuje pisce, izdavače i čitaoce pretnjama božijeg kažnjavanja.

Tražimo da se knjiga vrati čitaocima da sami prosude o vrednosti knjige. Očekujemo da se Mešihat Islamske zajednice izvini svim građanima Srbije [i sveta] zbog pokušaja ugrožavanja slobode mišljenja i izražavanja. Naglašavamo da su izvesna ograničenja moguća ukoliko se knjigom poziva na nasilje, diskriminaciju, rasizam, ratne zločine, što se u veoma ograničenom broju slučajeva može utvrditi u zakonom propisanom postupku.

Knjiga Dragulj Medine opisuje život sedme žene proroka Muhameda, Ajše bint Abi Bakr, od njene šeste godine, kada se verila sa islamskim prorokom. Objavljivanje knjige Šeri Džons u SAD pratila je žučna polemika o slobodi govora, nakon što je promocija knjige u maju ove godine odložena, jer je profesorka Univerziteta u Teksasu Deniz Spelberg, ekspertkinja za islam i rani srednji vek, roman ocenila kao potencijalnu pretnju po nacionalnu bezbednost.

Fond za humanitarno pravo
Žene u crnom
Centar za kulturnu dekontaminaciju
Građanske inicijative
Komitet pravnika za ljudska prava (YUKOM)
Beogradski centar za ljudska prava
Koalicija za toleranciju protiv zločina mržnje
Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR)

Share