Petnaest godina od zločina u Štrpcima

U sredu, 27. februara navršava se 15 godina od otmice i ubistva 19 Bošnjaka, državljana Srbije i Crne Gore, putnika u vozu na relaciji Beograd-Bar. Za zločin je osuđen samo jedan počinilac.Porodice još uvek tragaju za telima svojih najmilijih. Žrtvama još uvek nije podignut spomenik.

Grupa vojnika Vojske Republike Srpske, koju je predvodio Milan Lukić, državljanin Srbije, je 27. februara 1993. godine iz voza br. 671, u stanici Štrpci, otela 19 putnika, 18 Muslimana i jednog Hrvata, a zatim ih odvezla u selo Prelovo kod Višegrada. U tom selu, u fiskulturnoj sali osnovne škole putnici su postrojeni uza zid, pretresani i tučeni. Nakon toga su vezani žicom, ubačeni u kamion i odveženi u jedno selo u pravcu Višegrada. U garaži jedne od spaljenih kuća, u neposrednoj blizini obale Drine, Milan Lukić i Boban Inđić su likvidirali putnike iz voza.

Žrtve ovog zločina su: Esad Kapetanović, Ilijaz Ličina, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifet Husović, Sead Đečević, Ismet Babačić, Halil Zupčević, Adem Alomerović, Rasim Ćorić, Fikret Memetović, Favzija Zeković, Nijazim Kajević, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Jusuf Rastoder, Zvezdan Zuličić, Tomo Buzov.

Do danas je za ovaj zločin optužen i osuđen samo Nebojša Ranisavljević, dok se ostali počinioci i naredbodavci još uvek nalaze na slobodi. Viši sud u Bijelom Polju je 9. septembra 2002. godine osudio Ranisavljevića na 15 godina zatvora, a Vrhovni sud Crne Gore je 2004. godine ovu presudu potvrdio. Tokom suđenja izneti su brojni dokazi koji govore o tome da su, pored Nebojše Ranisavljevića i Milana Lukića, u zločinu učestvovali i Boban Inđić, Ranko Drekalo i izvesni Rom, Goran. Međutim, protiv ovih lica do danas nije sprovedena istraga.

Tokom suđenja Ranisavljeviću, ŽTP Beograd dostavio je sudu dokumentaciju iz koje se vidi da su najviši državni organi tadašnje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) 30 dana pre otmice znali da će do nje da dođe, ali nisu ništa preduzeli da je spreče. Ova činjenica dovoljno govori o odgovornosti nosilaca vlasti i njihovom učešću u ovom zločinu.

Milan Lukić je 29. septembra 2003. godine pred Okružnim sudom u Beogradu osuđen u odsustvu na kaznu zatvora od 20 godina zbog otmice i ubistva 16 Muslimana Iz Sjeverina (Srbija). Danas on čeka suđenje pred Haškim tribunalom.

Organizacije za ljudska prava iz Srbije traže sprovođenje temeljne istrage i suđenje ostalim počiniocima i naredbodavcima, javno priznanje stradanja žrtava kroz podizanje spomenika, saopštavanje pune istine i uloge bivših vlasti o ovom zločinu, te angažovanje na utvrđivanju lokacije na kojima se nalaze posmrtni ostaci njihovih najbližih.

Svake godine nevaldine organizacije za ljudska prava i porodice obeležavaju zločin počinjen nad putnicima voza br. 671. Državni organi Srbije ne učestvuju u tome. Prvi put ove godine, godišnjica će biti obeležena na mestu otmice, na železničkoj stanici Štrpci. Odavanje pošte je planirano za 15:48 časova, kada su žrtve izvedene iz voza.

Fond za humanitarno pravo (FHP),
Žene u crnom,
Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM),
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji,
Centar za kulturnu dekontaminaciju,
Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR).

 

Share