Iseljenje iz stana Envera Petrovcija ponovo odloženo

Iseljenje Mileta Nedeljkovića koji se juna 1999. godine nasilno uselio se u stan glumca Envera Petrovcija, bilo je zakazano za 2.06. 2005. u 11.30. Advokat Fonda za humanitarno pravo otišao je navedenog dana u Četvrti opštinski sud u Beogradu i utvrdio na pisarnici da je predmet predati izvršitelju, tako da nije bilo smetnji da se izvršenje sprovede. Advokat je potom otišao kod izvršitelja, uverio se da je predmet kod njega.

Međutim, nakon što je troje izvršitelja krenulo da bi iselili Mileta Nedeljkovića, njih je pozvala na mobilni telefon sudija Aleksandra Vasiljković, načelnik Odeljenja sudskih izvršenja, i obavestila ih da je dužnik podneo još jedan zahtev za izuzeće protiv izvesnih članova sudskog veća, što punomoćniku poverioca nije bilo poznato, te im je naložila da izvršenje ne sprovedu, zakažu novi termin izvršenja i vrate se u sud.

Punomoćnik poverioca odmah je otišao nazad kod sudije, koja je mobilnim dala nalog za stopiranje izvršenja, i zahtevao da sud odmah odluči po zahtevu za izuzeće, a potom da izda nalog da se započeto izvršenje nastavi. Naime, u cilju sprovođenja dozvoljenog izvršenja i sprečavanja zloupotrebe procesnog prava jedne od strana u postupku, što u ovom slučaju čini dužnik Nedeljkovića, sudija je trebala odmah da ga odbaci, i naloži nastavak započetog izvršenja.

Takođe, s obzirom da predmet nije bio u sudu već kod izvršitelja, i da sudija nije imala predmet ispred sebe ona, u svakom slučaju, nije trebala da zove telefonom izvršitelje da stopiraju izvršenje, već je morala da sačeka da se predmet vrati u sud i tek tada, ako nađe za potrebno, odluči o zahtevu za izuzeće. Ovolika revnost da se sudiji odmah iznosi podnesak jedne stranke, i da sudija lično zove na mobilni sudske službenike, i nalaže im da ne sprovode izvršenje, nije uobičajno.

(Ovo je u skladu sa odredbama čl. 65 do 72 ZPP-a, a posebno člana 69 ZPP-a.)

Punomoćnik poverioca upoznao je sudiju isto tako sa činjenicom da izuzeće može biti traženo po zakonu samo do kraja glavne rasprave, a ne i nakon toga. Osim toga predočio joj je da je davanje naloga putem mobilnog telefona izvršiteljima neuobičajno, a da je ovo već drugi put da ona to čini.

Kako sudija nije želela da postupi po zakonima i naloži nastavak izvršenja, punomoćnik poverioca otišao je do sekratara suda koji je rekao da ne zna o kom se predmetu radi, odbijajući da reaguje.

Punomoćnik poverioca otišao je na kraju kod predsednice suda, ali ona nije bila u kacelariji, nakon čega je njenom zameniku izneo činjenice oko ovog slučaja. On, međutim, nije imao ovlašćenja da donese odluku po nedozvoljenom zahtevu.

U međuvremenu, sudski izvršitelji su već napustili mesto izvršenja, i zakazali novo iseljenje tek za 27.06.2005, tako da se već godinu i po oteže sa iseljenjem Mileta Nedeljkovića iz stana Envera Petrovcija.

(Ovo je inače u skladu sa odredbama čl. 65. do 72 ZPP-a, a posebno člana 69 ZPP-a.)

Predlog za izvršenje u ovom postupku podnet je 23.12.2003. godine. Mada je izvršenje određivano više puta, ono do danas nije sprovedeno, jer je dužnik podnosio zahteve za izuzeće svake osobe koja je imala dodira sa ovim postupkom.

 

Share