Ustavni sud Republike Srbije proglasio neustavnim član 70 Zakona o sudijama

Ustavni sud Republike Srbije usvojio je inicijativu Fonda za humanitarno pravo za ocenu ustavnosti člana 70 Zakona o sudijama, jer taj član reguliše pitanje izbora i prestanka dužnosti predsednika sudova u suprotnosti sa načelom podele vlasti, koje propisuje član 9 Ustava Republike Srbije.

Ustavni sud je odlučio i da pomenuti član Zakona o sudijama nije u saglasnosti sa članom 101 stav 4 Ustava Republike Srbije koji propisuje da Vrhovni sud, a ne Veće za pitanje sudske uprave, u skladu sa zakonom utvrđuje postojanje razloga za prestanak sudijske funkcije.

Neustavnom odredbom bilo je predviđeno da predlog za izbor i razloge za razrešenje predsednika suda utvrđuje Veće za pitanja sudske uprave. Prema istom zakonu, Veće za pitanje sudske uprave čine ministar pravde koji je član vlade, predsednik skupštinskog odbora za pravosuđe, predsednik Vrhovnog suda Srbije, kao i četiri sudije okružnih i/ili viših sudova koje sve bira Narodna skupština Republike Srbije, čime je u Veću bio pretežan uticaj izvršne vlasti..

Prema Evropskoj povelji o zakonu za sudije, u pogledu izbora i prestanka dužnosti sudija,  domaćim zakonom se mora predvideti i učešće tela, koje bi bilo nezavisno od izvršne i zakonodavne vlasti a u kojem bi najmanje jedna polovina članova bile sudije  izabrane na način koji garantuje najširu zastupljenost pravosuđa.

Fond za humanitarno pravo pozdravlja odluku Ustavnog suda Republike Srbije, koji je odlučujući o ustavnosti zakonskih rešenja u vezi nezavisnosti sudstva, pokazao privrženost vladavini prava i načelima nezavisnosti sudstva i podele vlasti.

S obzirom na važnost funkcije presednika suda, Fond za humanitarno pravo poziva nadležne organe da prilikom usvajanja novih zakonskih rešenja koja se odnose na izbor, trajanje mandata i prestanak ove funkcije, zadrže dostignuti nivo samostalnosti i nezavisnosti sudstva, kao i da se predsednici sudova biraju i razrešavaju po istom postupku po kojem se biraju i razrešavaju sudije.

 

Share