Vučić je minutom ćutanja odao počast žrtvama rata na Kosovu

Vučić je minutom ćutanja odao počast žrtvama rata na Kosovu
BalkanInsight_logoNa zatvorenom sastanku, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je minutom ćutanja odao poštu žrtvama rata na Kosovu, uključujući i Albance koje su srpske snage ubile a čija su tela bila sahranjena u masovnoj grobnici kod Beograda.
Aleksandar Vučić bio je među učesnicima zatvorenog sastanka sa predstavnicima nevladinih organizacija koji su odali poštu žrtvama rata na Kosovu, među kojima su i Albanci čiji su posmrtni ostaci sahranjeni u masovnoj grobnici u Batajnici kod Beograda, otkriva očevidac.

Počast je minutom ćutanja odata na sastanku u Beogradu u subotu, za više od 13,000 ljudi koji su ubijeni tokom rata 1998-99. među kojima je više od 2,000 Srba i preko 10,000 Albanaca, od kojih je 744 sahranjeno u masovnoj grobnici u Centru za obuku policije u Batajnici, u pokušaju da se prikriju njihova ubistva, objavljuje Nova.rs.

Milan Antonijević, izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo u Srbiji, danas je na Tviteru napisao da „su za okruglim stolom svi u sali, uključujući i predsednika Srbije, ustali i minutom ćutanja odali počast albanskim žrtvama koje su sahranjene u masovnoj grobnici u Batajnici”.

Drugi očevici su za BIRN potvrdili da je među onima koji su odali počast žrtvama, osim predsednika Vučića, bila i Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije Srbije, Sem Fabrizi, šef delegacije EU u Srbiji, te predstavnici srpskih nevladinih organizacija.

Radi se o sastanku između Vučića i predstavnika Nacionalnog konventa o EU, grupe nevladinih organizacija koja prati pristupni proces Srbije. Sastanak je održan pod ‘četam haus’ pravilima, što znači da učesnici mogu otkriti informacije koje su dobili ali ne smeju otkriti i identitet govornika.

Vučić o ovome još uvek nije dao komentar.

Ivana Žanić, direktor Fonda za humanitarno pravo (FHP) u Srbiji, koji prati slučajeve ratnih zločina, kaže da odavanje počasti minutom ćutanja na zatvorenom sastanku pod ‘četam haus’ pravilima „ne znači ništa“.

„Ukoliko je vlada iskrena u svojoj nameri da izrazi počast žrtvama čiji su ostaci pronađeni u Batajnici, onda je predsedniku Vučiću najbolje da održi obećanje i poseti mesto masovne grobnice i položi cveće kao znak sećanja na sve žrtve”, rekla je Žanić za BIRN.

Da podsetimo, 2001. su u Policijskom centru za obuku pronađena tela 744 kosovskih Albanaca.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), osudio je policijskog generala Vlastimira Đorđevića na 18 godina zatvora za ubistvo i progon kosovskih Albanaca, te za direktno učešće u operaciji prikrivanja ubistava.

FHP je naveo da je za operaciju prikrivanja ostalo neprocesuirano 110 osoba, među kojima su i visoki srpski zvaničnici.

Među posmrtnim ostacima u Batajnici bili su i ostaci žrtava masakra počinjenog u kosovskih selima Meja i Korenica u aprilu 1999. Za ova ubistva u Srbiji niko još nije odgovoarao.

O odgovornima za masakre i prikrivanju govori se u BIRN-ovom dokumentarnom filmu „Nedodirljivi”.

Preuzeto sa portala BalkanInsight

Share