Osuđeni general Lazarević predvodio „Besmrtni puk“ u Nišu: Na Dan pobede nad fašizmom, Srbija promoviše ratne zločince

Osuđeni general Lazarević predvodio „Besmrtni puk“ u Nišu: Na Dan pobede nad fašizmom, Srbija promoviše ratne zločince

Insajder logoUmesto promocije antifašizma i evropskih vrednosti ovogodišnje obeležavanje Dana pobede ponovo se pretvorilo u javno rehabilitovanje i promociju osuđenih za ratne zločine. “Besmrtni puk”, u kome je danas u Nišu bilo više stotina ljudi, predvodili su kozaci Balkanske kozačke vojske, bajkeri i nekadašnji haški osuđenik, penzionisani general Vojske Jugoslavije Vladimir Lazarević koji se na gradskom trgu u Nišu i obratio okupljenima.

Umesto ograde od osuđenih za ratne zločine, najavljujući događaj, zamenik gradonačelnika Niša Miloš Banđur, kako je preneo gradskiportal018, upravo je Lazarevića istakao kao najznačajnijeg učesnika u „Besmrtnom puku“, maršu povodom Dana pobede nad fašizmom.

Lazarević je u januaru 2004. pravnosnažno osuđen na četrnaest godina zatvora za zločin protiv čovečnosti, za pomaganje i podržavanje deportacije i prisilnog premeštanja civila, kao i za pomaganje u zločinačkom poduhvatu tokom kojeg su počinjeni najteži zločini protiv civila, uključujući i masovna ubistva na Kosovu 1999.

Pušten je u decembru 2015. nakon odsluženih nešto više od 10 godina, između ostalog i zbog toga što je tamo sarađivao sa Tužilaštvom i dostavljao im dokumenta.

Ovim potezom vlasti su nastavile da javno odaju počast Haškim osuđenicima osuđenim za najteža krivična dela.

Lazarević ponovo predaje na Vojnoj akademiji

Bivši komandant Prištinskog korpusa i Treće armije Vojske Jugoslavije Vladimir Lazarević, koji je pred Haškim sudom osuđen za odgovornost za ratne zločine, kao i ostali generali i visoki oficiri Vojske Jugoslavije koji su komandovali u ratu na Kosovu 1998. i 1999, vraćeni su u oktobru 2017. na Vojnu akademiju kao predavači.

“Uveli smo pravilo da najistaknutije starešine iz ratova koji su za nama dobiju prostor na Vojnoj akademiji i da drže predavanja kadetima, pa i sadašnjim generacijama oficira. To je na neki način ispravljanje nepravde koja im je naneta prethodnih godina”, objasnio je tada ministar odbrane Aleksandar Vulin odluku države da haškog osuđenika vrati na Akademiju.

Kako je tada dodao ministar, ratni generali imaju mnogo toga važnog da prenesu mlađim kolegama.

Međutim, nakon održanog predavanja, Ministarstvo odbrane nije odgovorilo konkretno na pitanja Insajdera o tome kada mu je upućen poziv da bude predavač, kome je predavao i šta je bila tema predavanja.

Ministarstvo odbrane nastavlja s promocijama dnevnika Pavkovića

Uz Lazarevića, među osuđenima za zločine na Kosovu koji u Srbiji dobijaju medijski i javni prostor i podršku institucija je nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, general-pukovnik Nebojša Pavković. On je 2009. proglašen krivim po svim tačkama optužnice i osuđen je na 22 godine zatvora za deportacije, prisilna premeštanja, ubistva, progone i druga nehumana dela.  Tokom odsluženja zatvorske kazne, pod pokroviteljstom Ministarstva odbrane objavljena je i promovisana njegova knjiga  “Ratni dnevnik komandana Treće Armije VJ – Treća Armija u zagrljaju Milosrdnog anđela”. Inicijativa mladih za ljudska prava zatražila je tada obustavu dalje promocije i štampanja knjige ovog ratnog osuđenika.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da su o knjizi, koju je u okviru edicije “Ratnik” izdao Medija centar Odbrana govorili komandanti ratnih jedinica iz 1998. i 1999. pukovnik Duško Šljivančanin, general Dragan Živanović i general Božidar Delić.

“Pre njih o svojim knjigama je govorio general Nebojša Pavković, koji je okupljene pozdravio ekskluzivnim video zapisom iz Finske, gde je presudom Haškog suda zatočen zato što je uspešno branio svoju zemlju od NATO agresije”, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Dok je Pavković u finskom zatvoru, ovdašnje ministarstvo za to vreme izdaje tomove njegovog dnevnika pod nazivom veličajući njegov doprinos očuvanju znanja o primenjenoj ratnoj veštini, koja je pomogla da se 1999. godine odbrani zemlja i maksimalno sačuvaju resursi u gotovo nemogućim uslovima.

Podsetimo, penzionisani general VJ Nebojša Pavković, zajedno sa Nikolom Šainovićem, nekadašnjim potpredsednikom Vlade SRJ i Sretenom Lukićem načelnikom štaba MUP-a na Kosovu i Vladimirom Lazarevićem takođe penzionisanim generalom, pravosnažno je osuđen po svih pet tačaka optužnice – za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon albanskog stanovništva sa Kosova.

Šljivančanin učesnik tribine SNS-a

Vlast u Srbiji isto postupa i prema haškom osuđeniku Veselinu Šljivančaninu, koji je u januaru 2017. govorio na tribini SNS-a u Beškoj. Događaj je završen incidentom, nakon što su aktivisti Inicijative mladih prilikom razvijanja transparenta „Kada ratni zločinci ućute žrtve će moći da govore“ fizički napadnuti.

Tih osam aktivista i aktivistkinja Inicijative osuđeno je kasnije u Prekršajnom sudu u Rumizbog kršenja Zakona o javnom redu i miru na novčane, i to na kazne od po 50.000 dinara.

Iako se na snimcima jasno videlo da su aktivisti, dok su izražavali miran protest napadnuti, sudovi nisu uvažili njihove prijave, a funkcioneri SNS i predstavnici države optuživali su aktiviste Inicijative mladih da su sami odgovorni za incident.

Podsetimo, Šljivančanin je osuđen pred Haškim tribinalom na 10 godina zatvora zbog zločina nad hrvatskim zarobljenicima na farmi Ovčara kod Vukovara u jesen 1991. Prvostepenom presudom je osuđen na pet godina zatvora, 2009. na 17 godina, a zatim u postupku revizije na 10 godina zatvora. Šljivančanin je 2011. pušten na prevremenu slobodu jer je odslužio dve trećine kazne.

Prvi put se u organizaciji SNS  pojavio na predizbornom skupu SNS-a u Pančevu marta prošle godine, kada je pozvao građane da glasaju za Aleksandra Vučića i SNS.

Preuzeto sa portala Insajder

Share