Javni čas: Zvornik

Javni čas: Zvornik

zvornikU  Zvorniku su u vreme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini počinjeni teški zločini nad bošnjačkim civilima: ubijeno je više od hiljadu ljudi, veliki broj bio je zatočen u nekom od devet mesta zatočenja na teritoriji opštine i podvrgnut svirepim i nečovečnim postupcima, mnogi su teško ranjeni, a veliki broj žitelja bio je prognan iz svojih domova.

Krivica za zločine počinjene na teritoriji opštine Zvornik utvrđena je u pravosnažnim presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Momčilu Krajišniku, Biljani Plavišić, Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu, zatim u prvostepenim presudama Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću, a dokazi o ovim zločinima izvode se i u ponovljenom postupku protiv Franka Simatovića i Jovice Stanišića koji se vodi pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove.

Pred pravosuđem u Srbiji za ove zločine su osuđeni Branko Grujić, predsednik Privremene vlade u Zvorniku, Branko Popović, komandant Teritorijalne odbrane Zvornik (TO), i pripadnici TO Zvornik Dušan Vučković, Dragan Slavković, Ivan Korać, Siniša Filipović, Darko Janković, i Goran Savić, koji su organizovano i dobrovoljno došli iz Srbije.

Najveći broj zločina počinjen je u periodu od aprila do jula 1992. godine, uključujući i jedan od najvećih zločina u ratu u Bosni i Hercegovini. Naime, dana 2. juna 1992. godine u selu Bijeli potok, u neposrednoj blizini Zvornika, sakupljena je velika grupa Bošnjaka iz više sela, muškaraca, žena, dece i staraca. Razdvojeni su muškarci – njih preko 700 – od žena, dece i staraca, i zatvoreni u Tehničko-školskom centru u Karakaju. Mnogi od njih su u narednom periodu ubijeni, a njihova tela pronađena su posle rata u masovnim grobnicama na planini Crni vrh.

I telo Hasana Selimovića pronađeno je u masovnoj grobnici. On je 2. juna 1992. godine u Bijelom potoku razdvojen od supruge Suvade i svoje troje dece. Suvada je sa decom u organizaciji srpskih vlasti Zvornika kamionima prevežena na teritoriju pod kontrolom Armije BiH. U svoje selo vratila se posle četiri godine provedene u izbeglištvu u Sloveniji, i u kući zatekla izbeglicu iz Sarajeva.

Povodom obeležavanja 26. godišnjice stradanja žrtava, Fond za humanitarno pravo (FHP) Vas poziva na javni čas o Zvorniku. Čas će biti održan u petak 8. juna 2018. godine, u Fondu za humanitarno pravo (Dečanska 12, III sprat), sa početkom u 18:00h. Tom prilikom, sudski utvrđene činjenice i nalaze FHP-a o zločinima u opštini Zvornik predstaviće advokatica FHP-a Marina Kljaić, a nakon toga će nam Suvada Selimović pričati o životu u Zvorniku pre rata, ratnim događajima kojima je svedočila, i njenoj borbi za istinu i pravdu nakon završetka rata.

Dodatne informacije možete dobiti pozivanjem broja 011 3349 766 ili mailom na office@hlc-rdc.org.

Javni čas održava se zahvaljujući podršci Ambasade Republike Češke u Beogradu.

Transition

Share