Bosiljko i Ostoja Marković osuđeni zbog seksualnog zlostavljanja

Bosiljko i Ostoja Marković osuđeni zbog seksualnog zlostavljanja

federalna_ba_logoNakon nekoliko godina pravne bitke, Sud Bosne i Hercegovine osudio je dva vojnika Vojske Republike Srpske (VRS), svakog po 10 godina zatvora za počinjeni ratni zločin. Bosiljko i Ostoja Marković proglašeni su krivima za silovanje počinjeno u općini Kotor Varoš nad maloljetnom djevojkom hrvatske nacionalnosti u junu 1992. godine.

Prvi put u historiji bh. krivičnog postupka, Sud je odlučio osigurati žrtvi ratnog zločina naknadu štete, naloživši optuženima da oštećenoj isplate odštetu u iznosu od 26.500 KM, a za ostatak je upućena u građansku parnicu. TRIAL, nevladina organizacija koja je pružila pravnu podršku preživjeloj, pozdravlja ovu veoma značajnu izrečenu kaznu, koja utire put prema pravdi za hiljade preživjelih ratne zločine koji traže svoja prava.

Do današnje presude u BiH, niti jedna žrtva ratnog seksualnog nasilja, kao ni uopšte žrtve ratnih zločina nisu ostvarile prava na naknadu kroz krivični postupak za pretrpljenu štetu, uprkos pravu koje imaju. Ova neopravdana situacija postojala je uglavnom zbog činjenice da su do sada, sudovi i tužilaštva uvijek preusmjeravali žrtve na građanske parnice, umjesto da se dosuđivanjem naknade štete bave u krivičnom postupku, u skladu sa postojećim zakonskim osnovom. Kao posljedica toga, većina preživjelih – koji ne primaju nikakvu pravnu podršku od države – jednostavno se odriču svojih osnovnih prava na naknadu, jer postupci ostvarivanja naknade u građanskoj parnici podrazumijevaju otkrivanje njihovih identiteta, koji su često zaštićeni tokom krivičnih postupaka.

Pored toga, građanska parnica proizvodi dodatne finansijske troškove koje mnoge žrtve nisu u mogućnosti platiti. To je razlog zašto je današnja odluka velika pobjeda žrtava rata u BiH: ova odluka će staviti dodatni pritisak na tužilaštva i sudove kako bi počeli provoditi već postojeće zakonske odredbe. Što je još važnije, odluka će utrti put ka pravdi hiljadama žrtava koje još uvijek čekaju na realizaciju njihovih ljudskih prava u krivičnom postupku.

“Novac neće izbrisati bol uzrokovanu onim što su počinitelji uradili, ali je u svakom slučaju ovo vrlo važan dan za našu klijenticu, koja je kao maloljetna preživjela ratno silovanje. Za nju je pravda u potpunosti zadovoljena: ona je uspjela ujedno ostvariti pravo na pravdu i pravo na odštetu, te osjetiti satisfakciju zbog iskazanog javnog priznanja patnje koju je pretrpjela. Ova presuda je od ključne važnosti za ostale žrtve ratnih zločina u BiH i regiji: oni se sada mogu nadati promjeni pravne prakse u smislu dosuđivanja odštete istovremeno sa dovođenjem zločinaca pred lice pravde”, izjavila je Adrijana Hanušić, pravna savjetnica TRIAL-a u BiH.

Ana B. (pseudonim) silovana je 28. juna 1992. godine, kada je još bila maloljetna. Odmah nakon toga, smogla je  hrabrosti i prijavila je zločin policiji u Kotor Varoši. Ona i njena porodica dali su iskaze jasno identifikujući počinitelje, ali krivični postupak nikada nije pokrenut od strane Okružnog tužilaštva u Banja Luci. Ana B. je potražila pravnu podršku TRIAL-a 2012. godine. Ova NVO je učinila sve kako bi Ani B. osigurala pristup pravdi i potpunim informacijama u vezi sa njenim slučajem. TRIAL joj je pružio pravnu podršku, koordinirao sa drugom organizacijom pružanje psihološke podrške i izvršio pritisak na pravosudne institucije da poduzmu određene aktivnosti.

Dvije godine kasnije, konačno je podignuta i potvrđena optužnica protiv dvije osobe. TRIAL je angažovao advokaticu kako bi zastupala njeno pravo na ostvarivanje naknade za pretrpljenu traumu. Krajem 2014. godine, Ana B. svjedočila je pred Sudom kao oštećena u predmetu “Ostoja i Bosiljko Marković”.

TRIAL pozdravlja današnju odluku Suda, ali u isto vrijeme poziva institucije, sudove i tužilaštva da ubuduće olakšaju pristup pravdi za žrtve provodeći već usvojene zakonske odredbe, štiteći žrtve od ponovne traumatizacije i pomažući im da izbjegnu dodatne troškove u građanskim parnicama.

“Nemaju samo počinitelji pravo na besplatnu pravnu pomoć, nego i žrtve zločina i obaveza države Bosne i Hercegovine je da im to pravo osigura”, zaključila je Hanušić.

Share