Moguć postupak protiv sedam osoba

Moguć postupak protiv sedam osoba

danasZamenici Tužioca za ratne zločine Mioljub Vitorović i Bruno Vekarić, zajedno sa pripadnicima Službe za otkrivanje ratnih zločina pri MUP, saslušali su ponovo u Haškom tribunalu osuđenika Milana Lukića. Prethodno Lukić, koga je Tribunal osudio na doživotnu robiju zbog zločina nad muslimanima u Višegradu 1999, ispitan je u novembru.

Tužilačko-policijski tim u kom su zamenici tužioca Vladimira Vukčevića, istražitelj i pripadnici Službe pri MUP, na osnovu materijalnih dokaza i izjava preko 30 svedoka, od kojih tri imaju neposredna saznanja o likvidaciji, na tragu je rešenja „slučaja Štrpci“, rečeno je Danasu u Tužilaštvo za ratne zločine. Jedan od ovih svedoka nalazi se u skandinavskim zemljama, a drugi na teritoriji bivše SFRJ.

Preko oficira za vezu u Hagu prikupljeni su podaci iz istraga u različitim predmetima koji bi mogli da rasvetle događaj u „Štrpcima“. Na spisku potencijalno osumnjičenih moglo bi se naći najmanje sedam osoba. Postoje i osnovi sumnje da su neka od lica koja su obuhvaćena predistražnim postupkom u ovom predmetu učestvovala u otmici i ubistvu sjeverinskih Bošnjaka 22. oktobra 1992, a nisu bila dostupna u 2006. godine pravnosnažno okončanom predmetu „Sjeverin“, kada su četiri lica osuđena na ukupno 75 godina zatvora. Milan Lukić je tada u osuđen na 20-godišnju zatvorsku kaznu u odsustvu.

Kako je rečeno našem listu, pribavljena je sudska dokumentacija iz postupka Nebojši Ranisavljeviću iz 2002. u Bijelom Polju, uspostavljena saradnja sa nevladinim organizacijama koje imaju saznanja o ovom događaju i, na osnovu potpisanog Protokola o ustupanju dokaza, sa Tužilaštvom BiH.

Share