Sutra se završava uviđaj na Rudnici

Sutra se završava uviđaj na Rudnici

Iskopavanja i uviđaj na lokaciji Rudnica, u opštini Raška biće završeni sutra. Prema izjavama svedoka, tu su tajno zakopana tela oko 250 ljudi.

Na lokaciji Rudnica, u opštini Raška, u subotu, 14. decembra, biće završena iskopavanja i uviđaj kako bi se proverila informacija o navodnom postojanju masovne grobnice, saopštila je kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije.

Događaju će prisustvovati predstavnici Tužilaštva za ratne zločine, Komisije za nestala lica, članovi Radne grupe za nestala lica kosovskih privremenih vlasti, pripadnici MUP-a Srbije, Euleksa i predstavnici Međunarodnog crvenog krsta.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije i Komisija za nestala lica počeli su iskopavanje u Rudnici, u opštini Raška, na mestu na kojem se pretpostavlja da su tajno zakopana tela oko 250 ljudi.

Na Rudnici se, po nalogu srpskog Tužilaštva za ratne zločine, vrše iskopavanja po metodama arheološke forenzike, kako bi se utvrdila eventualna verodostojnost informacija o postojanju masovne grobnice.

Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović rekao je nedavno da tim iskopavanjem Komisija želi da “skine sve dileme koje se vežu za ovu lokaciju”.

“U nekoliko navrata smo radili istraživanja. Postupali smo prema informacijama koje smo dobili od Euleksa. Ovo je ozbiljno i teško pitanje i prema njemu ne želimo da se ponašamo neodgovorno. Zbog toga smo opredelili značajna sredstva za istraživanje ovog mesta”, naveo je Odalović.

Odalović je tada najavio da će svi detalji u subotu biti saopšteni javnosti.

“Želimo da na transparentan način i uz prisustvo svih koji učestvuju u potrazi za nestalim licima otklonimo sve sumnje i damo odgovore, posebno porodicama nestalih koji takve informacije očekuju”, rekao je Odalović.

Podsetivši da su u Rudnici obavljana istraživanja od 2007. godine, Odalović je rekao da je urađeno sve ono što su predstavnici UNMIK-a u tom mandatu, a kasnije Euleksa tražili, i da je ovo zahtev koji je usaglašen u punoj meri između našeg Tužilaštva za ratne zločine i tužilaštva Euleksa.

Održani su brojni sastanci na kojima su razrađeni svi detalji, lokacija snimljena do kraja i dogovoreno je da danas počnemo radove na iskopavanju, objasnio je Odalović.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije otkrilo je “potencijalnu masovnu grobnicu” na lokaciji Rudnica kod Raške na jugu Srbije, u kojoj se, prema izjavama svedoka, nalazi 250 tela kosovskih Albanaca.

U Tužilaštvu pretpostavljaju da su tela prebačena tokom povlačenja srpskih snaga sa Kosova u junu 1999, i da su akcijom rukovodili pripadnici tadašnje Posebne jedinice policije.

Majdan je “usečen” u brdu i nalazi se pored samog puta Raška – Kosovska Mitrovica, između dva punkta prema Kosovu. Tu se nalazi nekoliko rashodovanih i zarđalih kamiona, i još neke stare građevinske mašine. Majdan je po priči meštana napušten još krajem osamdesetih godina, mada je definitivno ostavljen 1999. godine.

Ograđen je samo sa jedne strane, gde se nalazi i ulaz. Veći deo je sada močvarna površina.

Pitanje postojanja masovne grobnice u Rudnici kod Raške pokrenuli su još 2004. godine prištinska Radna grupa i Unmik, a neuspešno istraživanje je obavljeno u maju i junu 2007. godine.

Share