Druga Regionalna škola za tranzicionu pravdu počela sa radom

Druga Regionalna škola za tranzicionu pravdu počela sa radom

II.skolaDanas, 19. novembra 2013. godine, u prostorijama Fonda za humanitarno pravo (FHP) otvorena je druga Regionalna škola za tranzicionu pravdu. Škola, koju i ove godine organizuju FHP, Udruženje Pravnik iz Sarajeva i Fond za humanitarno pravo Kosovo, predstavlja desetodnevni program obrazovanja o instrumentima za suočavanje sa prošlošću. Ove godine u školi se obrazuje 25 učesnika iz Bosne i Hercegovine, Kosova i Srbije.

Sandra Orlović, izvršna direktorka FHP, rekla je u uvodnom obraćanju učesnicima da su sudski utvrđene činjenice osnov za pisanje narativa o događajima iz devedesetih i naglasila potrebu za suočavanjem sa prošlošću. „Učenjem o prošlosti mi postajemo otporni na mitove. Ono nam olakšava razumevanje sadašnjosti, a na taj način simbolično pokazujemo poštovanje prema žrtvama zločina“, rekla je Orlović.

Dominic-Haydn Braithwaite, regionalni politički savetnik i savetnik za sprečavanje konflikata pri Britanskoj ambasadi u Beogradu, smatra da je neophodno uspostavljanje dijaloga na regionalnom nivou kako bi se razumelo šta se događalo tokom proteklih ratova u bivšoj SFRJ. „Glas mladih se ne čuje, političari su nezainteresovani za inicijative koje dolaze od novih generacija, a za pomirenje je ključno da se čuje i druga strana i da postoji razumevanje za drugačije mišljenje“, rekao je Braithwaite.

Polaznici Škole će slušati predavanja o utvrđenim činjenicama na sudskim procesima pred Haškim tribunalom i nacionalnim suđenjima za ratne zločine, vansudskim mehanizmima za utvrđivanje činjenica o zločinima iz prošlosti, pravu žrtava kršenja ljudskih prava na reparacije, doprinosu arhiva i medija u utvrđivanju istine i odgovornosti, kulturi i sukobu sećanja, kao i o procesu pomirenja u post-konfliktnim društvima.

Danas će Marijana Toma držati predavanje o „Uspostavljanju pravde u odnosu na počinjene zločine u post-konfliktnim društvima”, kao i studiju slučaja: Tranziciona pravda u Srbiji, dok će Agon Vrenezi voditi studiju slučaja: Tranziciona pravda na Kosovu. [Not a valid template]

Share