Politička presuda Albancu

Epilog je, baš kao i ekspozicija, sraman: Kašnjetija na slici navodno oštećeni nisu prepoznali, bez dokaza mu je pripisano da je pripadao Oslobodilačkoj vojsci Kosova, a saslušavan je policajac koji nema veze sa događajem, ali zna šta se “inače dešavalo Srbima”. Beogradski elektronski mediji su dva dana najavljivali da će Kašnjetiju biti “izrečena presuda za ratni zločin”. Dačićevski, dakle, zločin je već dokazan, pitanje je samo koliko će godina zatvora da dobije “počinilac”

 

Još jedna pravosudna farsa vezana za ratne zločine u Srbiji ušla je u finalnu etapu: Albanac Mark Kašnjetiprvostepeno je osuđen u ponedeljak u Višem sudu u Beogradu na dve godine zatvora, zbog ratnog zločina nad Srbima u Prizrenu juna 1999. Sudsko veće Odeljenja za ratne zločine ocenilo je da je Kašnjeti kriv što je 19. juna 1999. “naoružan automatskom puškom, sa neidentifikovanim pripadnicima OVK, najprije kidnapovao oštećene Ljubomira Zdravkovića i Božidara Đurovića i uz pretnju da će ih ubiti, sproveo do dvorišta jedne kuće gde ih je držao zatvorene više sati”. Kašnjeti ih je, kako je Sud utvrdio, nakon toga odvezao do prizrenskog naselja Ortokol, i naredio im da odu u Srbiju “ako žele da ostanu u životu”.

Predsednica Veća Vinka Beraha Nikčević rekla je prilikom izricanja da je oštećeni Đurović prepoznao Kašnjetija kao izvršioca krivičnog dela. Sud nije prihvatio Kašnjetijevu odbranu da je bio u knjižari za vrijeme izvršenja dela, jer, kako je rekla sudija Beraha Nikčević, odbrana je sračunata na izbegavanje krivične odgovornosti. Kašnjetiju će biti produžen pritvor u kojem se nalazi od aprila, jer je njegovo mesto prebivališta na Kosovu, pa postoji mogućnost da pobegne.

“Ovo je neshvatljiva, nedopustiva politička presuda, zasniva se na ocenama policajca koji je iznosio političke ocene o atmosferi koja je bila uperena protiv Srba. Kašnjeti je slučaj koji kompromituje Tužilaštvo za ratne zločine: osuđen je čovek koji nije prihvatio nagodbu sa Tužilaštvom da bude kažnjen sa osam meseci zatvora, pa da posle, u dogovoru sa Euleksom, bude oslobođen. Čovek nije na fotografiji na osnovu koje je osuđen. Fotografija prikazuje dvojicu Srba vezanih i uniformisane vojnike iza njih”, kaže za e – Novine Nataša Kandić, izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo koji je pratio suđenje.

Upadljivi su, po njenoj oceni, iskazi dvojice oštećenih koji Kašnjetija uopšte ne terete. Kažu da ga nisu videli, ne mogu da ga prepoznaju, da ih nije tukao i da nisu bili izloženi maltretiranju. Jedan od oštećenih nije Kašnjetija prepoznao ni u sudnici, ni prilikom zvaničnog prepoznavanja, ali kaže da ga je prepoznao na fotografiji.

“Tužilac je imao veliki problem, pošto nema dokaza, setio se da pozove glavnog policajca Milana Petrovića koji je bio načelnik Kriminalističke službe u Prizrenu. On je svedočio i odgovarao na tendenciozna pitanja tužioca o situaciji na Kosovu i o tome zašto su Srbi otišli, ‘na koji način su proterani iz Prizrena’. Sve je to stavljeno na teret ovome jadnom čoveku koji je, inače, imao normalne odnose sa Srbima kada je to bilo rizično. Protiv Kašnjetija je svedočio samo čovek kod koga su našli automatski pušku i pištolj, pa čak ni on. Rekao je, odgovarajući na pitanje sudije da li ga je Kašnjeti primoravao da ode sa Kosova, da su svi odlazili, pa je otišao i on. Dakle, tužilac je doveo glavnog policajca koji je govorio politički“, kaže Nataša Kandić.

Medijsku pripremu za kažnjavanje Marka Kašnjetija obavio je Bruno Vekarić, zamenik tužioca za ratne zločine: “Predmet protiv Kasnjetija smo formirali na osnovu fotografije koju smo dobili od oštećenih i tako ustanovili njegovu potencijalnu odgovornost. Na fotografiji se vidi kako Kašnjeti sa još tri pripadnika OVK maltretira civila kome su ruke vezane žicom na leđima, dok ga oni udaraju kundacima”.

Naravno da se na slici ne vide ni žica, ni kundačenje, ni maltretiranje, ali se tužilac koji ispisuje presudu malo zaneo, to mu je manir. Vrlo brzo uslediće izjava ministra policije, danas i predsednika Vlade, koji beskrupulozno negira pretpostavku nevinosti:  “To nije hapšenje po nacionalnoj osnovi. Reč je o ratnom zločinu protiv civilnog stanovništva, a da li je kriv, pokazaće dalji proces”, izgovorio je.

U svakom slučaju, sastavljena je bedna optužnica koja se u ponedeljak pretvorila u prvostepenu presudu. U optužnici je navedeno da je Kašnjeti 14. juna 1999, u vreme kada su se Vojska Jugoslavije i neuniformisani Srbi, dikcijom optužnice “oružane snage Savezne Republike Jugoslavije i oružane snage Koalicije” povlačili sa Kosova, “kao pripadnik naoružane vojne formacije Oslobodilačka vojska Kosova (…), naoružan ličnim pešadijskim naoružanjem, delujući u zajednici sa za sada NN pripadnicima Osloobodilačke vojske Kosova, postupajući umišljajno, želeći ostvarenje dela kao svoje i kao zajedničko, prema civilnom stanovništvu srpske nacionalnosti vršio protivzakonita zatvaranja i povrede telesnog integriteta”.

Epilog je, baš kao i ekspozicija, sraman: Kašnjetija na slici navodno oštećeni nisu prepoznali, bez dokaza mu je pripisano da je pripadao Oslobodilačkoj vojsci Kosova, a saslušavan je policajac koji nema veze sa događajem, ali zna šta se “inače dešavalo Srbima”. Beogradski elektronski mediji su dva dana najavljivali da će Kašnjetiju biti “izrečena presuda za ratni zločin”. Dačićevski, dakle, zločin je već dokazan, pitanje je samo koliko će godina zatvora da dobije “počinilac”.

Srbijansko pravosuđe ima još jednu priliku da u postupku po žalbi poništi ovu sprdačinu sa pravom.

Share