U Beogradu obilježena godišnjica genocida u Srebrenici

BEOGRAD- Povodom 17. godišnjice genocida u Srebrenici, NVO “Žene u crnom” organizovale su sinoć u centru Beograda akciju “Nikada nećemo zaboraviti Srebrenicu”.

Na Trgu Republike više desetina aktivistkinja istakle su imena 8.372 žrtve ispisane na bijelom platnu, darivale cipele za akciju “Par cipela-jedan život”, a okupljenima su emitovane poruke srodnika srebreničkih žrtava.

„Žene u crnom“ su ponovile da žele da pokažu da su ubijeni ostavili najdublji trag u njihovim životima i da i ovom akcijom žele da pokažu, kako je istaknuto, žaljenje, saosjećanje, solidarnost i odgovornost prema žrtvama genocida.

Kako je za Anadoliju u ime organizatora akcije izjavila Staša Zajović, jedan segment akcije “Nikad nećemo zaboravit genocid u Srebrenici” je “preseljenje” Memorijalnog centra Potočari-Srebrenica u Beograd, čime žele da kažu da držanjem 8.372 imena, pored ličnog saosjećanja prema žrtvama, pokazuju građanima Srbije, a i vlastima da, kako je naglasila, ne mogu niti pobjeći, uteći niti mogu skrivati pogled, a niti zaboravljati i zatvarati oči pred onim što se desilo.

“Može da se odlaže, ali ne može da se skriva od toga. Još gore je ako se to relativizuje ili ako se negira”, rekla je Staša Zajović. Ona je objasnila da je drugi segment bio vezan za akciju “Par cipela-jedan život” koji ima, kako je dodala, materijalni, emotivno-politički i morlano-kulturni.

“To je zapravo nastavak izgradnje trajnog spomenika žrtvama genocida u Srebrenici. Mi smo to započele sa grupom umjetnika 2010. godine i time smo želele da se sa građanstvom Srbije obratimo ženama Srebrenice i stotine i stotine građana Srbije se donirali cipele ulažući svoje emocije, saosjećanje i solidarnost i iskrenost prema ženama i žrtvama Srebrenice. To je za nas jedan veliki moralni ulog, jedna velika vrijednost koju mi štitimo i mi ćemo nastaviti izgrađujemo ovaj spomenik bez obzira što nam vlasti nikada nisu dale dozvolu”, ponovila je Zajovićeva i istakla da su navedeni razlozi sa nevjerovatno ciničnim obrazloženjima.

Svjedočenja žena Srebrenice koja su emitovana tokom akcije su, kako je objašenjeno, dijalog između njih i građanstva Srbije. One su iskazale poruke mira i nisu se obraćale institucijama, ali uz punu svijest “ko je odgovoran za genocid u Srebrenici” i uz to da se nadaju da će biti ispunjena međunarodna pravda.

Mali broj građana kod spomenika Knezu Mihailu u centru Beograda imao je priliku da čuje poruke Srebreničanki koje su, između ostalog, kazale da bi željele da se taj narod ogradi od zločina i da sazna istinu od majki, sestara i supruga šta se desilo u Srebrenici. Da znaju da u Srbiji nisu svi “četnici”.

Na pitanje o prisustvu velikog broja policajaca „Žene u crnom“ su naglasile da je to malo u odnosu na broj policajaca koji su ranije dolazili.

“To pokazuje da je Srebrenica za njih jedno pitanje nimalo aktuelno i da vlasti imaju drugo prioritetno pitanje, a to je da moraju da priznaju nezavisnost Kosova i da su tu pritisci koji se nad njima vrše. To pokazuje i jednu surovost međunarodne zajednice koja se rukovodi tim geostrateškim interesima, mnogo više nego pravdom, mirom i stabilnošću”, rečeno je novinarima.

Na skupu nije bilo incidenata, ali su se mogla čuti i oprečna mišljenja prolaznika i dobacivanja. Među ženama, mahom obučenim u crno, koje su nosile platna sa ispisanim imenima srebreničkih žrtava, bile su i predsjednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić i Centra za kulturnu dekontaminaciju (CKD) Borka Pavićević.

Aktiviskinje „Žena u crnom“ su najavile da će danas u Potočarima, kao što to čine od 1995. godine, odati poštovanje žrtvama.

Foto: Beta

Share