B92: Nataša Kandić: ”Prihvatiti Ahtisarijev plan”

b92Izvor: B92

Beograd — Direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila je da bi Srbija trebalo da prihvati Ahtisarijev plan za Kosovo. Ona je, gostujući na B92, ocenila da bi se u protivnom moglo ponoviti ono što se dogodilo neprihvatanjem plana “Z 4” za Srbe u Hrvatskoj.

Pitanje Kosova trebalo bi rešiti na pozitivan način, jer su Srbiji, kao i Kosovu, potrebne evropske integracije, rekla je ona.

Ona je dodala da Srbija treba da prihvati Ahtisarijev plan koji, prema njenoj oceni, podržava prava Srba, jer bi u protivnom već za dva meseca moglo biti kasno.

Srbiju niko ne tera da prizna Kosovo i ne mora da ga prizna, ali mora da uspostavi saradnju i da “pruži ruku Kosovu”, jer je to u interesu i Srba na Kosovu i istorijskog pomirenja koje je neophodno, rekla je Kandićeva Televiziji B92.

Ne bi se smelo dozvoliti postavljanje barikada na severu Kosova jer one, kako tvrdi Kandićeva, vode zaustavljanju evropskih integracija Srbije i jer se postavljanje balvana počev od 1991. godine, prema njenim rečima, uvek loše završavalo po Srbe koji su u kolonama izbegli iz Knina 1995. godine.

Kandićeva je navela da Srbija može da osigura garancije za Srbe južno od Ibra i da dobije autonomiju za sever Kosova, ocenivši da lider SPO-a Vuk Drašković govori “ono što predstavlja važan politički interes” Srbije.

Ona je navela i da i od dolaska međunarodnih snaga 1999. na Kosovu “deluju pripadnici policije i Državne bezbednosti” iz Srbije, ocenivši da je Srbija “unela kriminal u severni deo Kosova, jer u Kosovskoj Mitrovici ne rade sudovi, tako da je sada to oaza za politički ekstremizam i poslove koji donose novac”.

Kandićeva je ocenila da je ponovljeno suđenje bivšem komandantu OVK Ramušu Haradinaju u Haškom tribunalu važno i dobro, jer će biti utvrđeno više činjenica.

Ona smatra da haško tužilaštvo nije dobilo od Srbije dovoljno jakih dokaza i da Srbija nije dovoljno učinila da ono što se događalo Srbima na Kosovu dokumentuje čvrstim dokazima.

Kandićeva je izrazila nadu da će se dodatnim izvođenjem dokaza mnogo više tih važnih činjenica biti utvrđeno i da će biti jasnije šta se tamo događalo i koja je uloga Haradinaja kao komandanta OVK.

Share