Otvoren Peti regionalni forum o tranzicionoj pravdi

BEČIĆI, 29. maj 2009. (Beta/FHP) – Danas je u Bečićima kod Budve počeo Peti regionalni Forum o tranzicionoj pravdi, kao nastavak konsultacija o osnivanju Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava (REKOM) na teritoriji bivše SFRJ.

Na otvaranju Foruma govorili su predsednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić, zvaničnik Evropske komisije zadužen za zemlje zapadnog Balkana, Pjer Mirel, i ambasador Holandije u Srbiji i Crnoj Gori, Ron van Dartel.

2dartelkrivokapic

Ron van Dartel i Ranko Krivokapić

Mirel je na otvaranju izjavio da priključenje zemalja regiona Evropskoj uniji zavisi od procesuiranja ratnih zločina, vraćanja poverenja u pravosudje i uspostavljanja tranzicione pravde na nacionalnim nivoima.
“Od uspeha projekta tranzicione pravde i rešenja problema ratnih zločina zavisi napredak zapadnog Balkana u evropskim integracijama, a saradnja sa Haškim tribunalom samo je deo te priče”, rekao je Mirel.
Mirel je naveo da će najveći broj ratnih zločinaca morati da odgovara pred nacionalnim sudovima, da ubrzanje sudjenja na nacionalnom nivou zavisi od političke volje, a da će EU obezbediti tehničku pomoć za izgradnju kapaciteta.
“Zemlje bivše Jugoslavije moraju da pravazidju ožiljke prošlosti, rezultate i uzroke ratova, kako bi se našle u EU”, rekao je Mirel i dodao da procesuiranje ratnih zločina pokazuje sposobnost, kapacitete i spremnost društva za priključenje EU.

2mirel_natasa

Pjer Mirel i Nataša Kandić, izvršna direktorka FHP

Evropski zvaničnik je dodao da zemlje zapadnog Balkana ne mogu biti samo fokusirane na procesuiranje ratnih zločina, već i na ponovno zadobijanje poverenja javnosti u pravosudne sisteme jer je to ključno za proces tranzicione pravde.
“Ako postoji više poverenja u pravosudne sisteme u regionu, to će omogućiti i veći stepen saradnje kako bi se obezbedila sudjenja svim ratnim zločincima, bez obzira gde oni žive”, rekao je Mirel.
Prema njegovim rečima, zemlje zapadnog Balkana moraju same da provode te procese ako žele da postignu trajni efekat, a EU će im pomoći da prevazidju probleme iz prošlosti.
Amabasador Holandije Ron van Dartel rekao je da je na aktuelnim političkim elitama odgovornost za bavljenje posledicama prošlosti i dodao da je regionalna saradnja važan preduslov za dalju integraciju zemalja zapadnog Balkana u EU. Prema njegovim rečima, vitalni preduslov za postizanje tranzicione pravde je saradnja sa Haškim tribunalom.

2tokom_prezentacije

Učesnici tokom prezentacije dosadašnjeg toka konsultacija o REKOM-u

Predsednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić rekao je da se Crna Gora institucionalno i ustavno bavi dogadjajima iz prošlosti.
Prema njegovim rečima, u Crnoj Gori su skoro svi ratni zločini procesuirani, ali za neke još nisu izrečene presude.
Krivokapić je dodao da Crna Gora ima obavezu da formira dokumentacioni centar koji bi se bavio istraživanjem zločina od 1991. do 2001. godine, i čiji bi cilj bio da otkriveni podaci udju u udžbenike, obrazovanje i kulturu.

2u_holu_u_pauzi

Žive diskusije vode se i van sale, tokom konferencijskih pauza

Share